Hét hónap után először csökkent négyszáz alá Szlovéniában a kórházban kezelt koronavírusos betegek száma. Az elvégzett tesztekből a pozitív esetek aránya 11,7 százalékon stagnált, a legfontosabb járványügyi mutatóként számon tartott hétnapi fertőzésgyakoriság százezer lakosra vetített aránya azonban 1,4 százalékkal emelkedett - derült ki a válságkabinet keddi jelentéséből.

Szlovéniában hétfőre 497 új fertőzöttet regisztráltak, s ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 250 ezret. Az elmúlt napon hat beteg halt meg, így a járvány halálos áldozatainak száma 4333-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 383-an vannak kórházban, 113-an közülük intenzív osztályon. 

A valamivel több mint kétmilliós országban védőoltást eddig 559 681-en kaptak, közülük 294 082-en már a második adagon is túl vannak. 

A Jozef Stefan Kutatóintézet, amely a kormány számára készít előrejelzéseket a járvány alakulásáról, közölte: amennyiben az országban folytatódik a jelenlegi trend, június helyett már május végén visszatérhet az élet Szlovéniában a normális kerékvágásba.

Oltásra várakozók egy ljubljanai oltóközpontban 2021. március 19-énForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Ales Beno

Ebben az esetben úgynevezett zöld szakaszba lép az ország, amikor is háromszáz alá mérséklődik heti átlagban a napi új esetek száma. Ekkor a higiéniai előírások betartása mellett megszűnik az összes korlátozás az országban, továbbra sem nyithatnak ki azonban az éjszakai szórakozóhelyek és a diszkók.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt napon 491 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta számuk elérte a 350 997-et. Az elmúlt 24 órában 27-en haltak meg a fertőzés okozta Covid-19 betegség következtében, a halottak száma ezzel 7765-re emelkedett. Kórházban 1566 beteget ápolnak, közülük 166-an vannak lélegeztetőgépen.

A valamivel több, mint négymilliós országban - Szlovéniához hasonlóan - az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett oltóanyagokat használják. Eddig 1 052 032-en kaptak védőoltást, közülük 317 937-nek már a második adag vakcinát is beadták.