Dánia mégis hazahozza a terroristák családtagjait Szíriából

Iszlám Állam, Nigéria, illusztráció
Vágólapra másolva!
Három dán nőt és tizennégy gyereket szállít haza hamarosan Dánia, ők mindannyian az Iszlám Állam dzsihadista szervezet terroristáinak családtagjai. Mette Frederiksen miniszterelnök korábban többször hangsúlyozta, nem akarja visszafogadni a terrorszervezetet támogató nőket, de belpolitikai nyomásra mégis eleget tett a szociáldemokraták követelésének.
Vágólapra másolva!

Dánia mégis hazahozza az Iszlám Állam dzsihadista szervezet harcosainak egyes családtagjait a szíriai fogolytáborokból - jelentette be kedden Jeppe Kofod dán külügyminiszter és Nick Haekkerup igazságügyminiszter. Három dán anyát és összesen tizennégy gyereküket érinti a döntés.

A dán kormány

további öt gyerek hazaszállítását is tervezi, de az anyák nélkül.

A Ritzau dán hírügynökség ugyanakkor úgy tudja, hogy ehhez a szülők beleegyezése is kellene, amit eddig nem sikerült még beszerezni.

Nick Haekkerup igazságügyminiszter hangsúlyozta, hogy

az anyákat visszatértüket követően a lehető legszigorúbban felelősségre fogják vonni a tetteikért.

Mint mondta, a kormány részben a hírszerzés elemzése alapján változtatott eddigi álláspontján.

Dániában már jó ideje belpolitikai vitát kavar a dán gyökerekkel rendelkező fiatalok sorsa a konfliktusövezetekben. Összesen tizenkilenc - egy és tizennégy év közötti - gyerekről van szó, akik dán állampolgárságú, illetve időközben ezen állampolgárságuktól megfosztott anyáktól születtek Dániában, vagy a közel-keleti konfliktusövezetekben. A dán kormány, különösen pedig Jeppe Kofod külügyminiszter az ügy miatt komoly nyomás alá került. A dán hatóságok szerint

a gyerekek anyái az Iszlám Állam támogatására utaztak ki Szíriába.

Az érintettek jelenleg jórészt nagyon nehéz körülmények között élnek a dzsihadisták elleni harcból oroszlánrészt vállaló kurd erők által Északkelet-Szíriában működtetett al-holi és ar-rodzsi táborokban. Mette Frederiksen miniszterelnök korábban ismételten hangsúlyozta, hogy nem akarja visszafogadni őket. Szociáldemokrata kisebbségi kormányának támogatói azonban éppen ezt követelik tőle.