Egy hónappal a magyar terasznyitás után Párizsban most kezd újraindulni az élet, Macron egy teraszon ünnepli - videó

Vágólapra másolva!
Szerdai Twitter-videójában ünnepelteti magát Emmanuel Macron francia elnök, amiért hosszú idő után ismét kinyitottak a teraszok az országban. Mint ismert, itthon nagyjából egy hónapja sor került erre. Franciaország nemcsak ebben marad el Magyarországtól, elég csak a beadott oltások lakosságarányos számára gondolni.
Vágólapra másolva!

"Itt vagyunk! Teraszok, múzeumok, mozik, színházak... Fedezzük fel újra, mi teszi teljessé az életünk" - jelentkezett be egy teraszról Emmanuel Macron, aki egy kávé társaságában ünnepelte a járványügyi lazításokat.

A nyugat-európai országban hosszú idő után szerdán újra kinyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai és a kulturális intézmények. Igaz, egyelőre korlátozottan: az éttermek és bárok teraszai maximum 50 százalékos kapacitással üzemelhetnek, asztalonként maximum hat fővel. A múzeumok, színházak és mozik beltereiben maximum 800 fő tartózkodhat egyszerre, míg kültéren 1000 ember gyűlhet össze.

Mint ismert, május 3-tól a francia kormány is fokozatosan enyhíteni kezdett a korlátozásokon, aminek a teljes feloldása négy lépcsőben, június 30-ig fog megtörténni. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy komoly korlátozások maradtak érvényben, többek között a kijárási tilalom.

Az új szabályozás értelmében este 10 órától él a kijárási tilalom, igazolás nélkül senki nem hagyhatja el az otthonát, ami meglehetősen szigorúnak számít.

A korlátozások lassú feloldásának elsősorban az az oka, hogy az országban még mindig nagyon lassan halad a vakcináció. A hivatalos statisztikák szerint a francia lakosság kevesebb mint harmada kapta meg az oltást, ami még uniós viszonylatban is kifejezetten rossznak számít. Az ország 67 millió lakosából eddig mindössze 20 millióan jutottak vakcinához.

Magyarországon sokkal jobb a helyzet: itthon nagyjából egy hónapja, április 24-én nyitottak meg az éttermek, bárok teraszai - létszámkorlátozás nélkül. Arról nem is beszélve, hogy az ország az uniós országok közül a második az oltások tekintetében, hiszen a magyarok közel ötven százalékát már beoltották, ennek köszönhetően az Európai Unióban nálunk térhetünk vissza elsőként a járvány előtti normál élethez.