Péntektől tűzszünet lép életbe Izrael és a Hamász között

Izrael, Palesztina, Hamász, bomba
Gáza, 2021. május 12. Az izraeli hadsereg légicsapásokat mér Gázára 2021. május 12-én. Az izraeli hadsereg (IDF) tájékoztatása szerint a palesztin fegyveres csoportok több mint 800 rakétát lőttek ki Izrael felé május 10. óta. Erre válaszul a légierő nagyjából 500 terrorista célpontot támadott a Gázai övezetben. A Hamász az előző nap azért kezdett rakétatámadásokat Izrael ellen, mert az iszlám Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyén, a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél erőszakos összecsapások törtek ki, amikor izraeli rendőrök hatoltak be a Templom-hegyre. MTI/EPA/Haitham Imad
Vágólapra másolva!
Az izraeli biztonságpolitikai kabinet megszavazta a palesztin Gázai övezet iszlamista szervezetei elleni Falak őrzője hadműveletet lezáró tűzszünet elfogadását - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtök este.
Vágólapra másolva!

A biztonságpolitikai kabinet közel háromórás ülésének végén döntött a 11 napos, főként kölcsönös rakétaháborúból álló gázai hadművelet lezárásáról.

A palesztin övezetet uraló iszlamista Hamász szervezettől származó értesülések szerint pénteken életbe is lép a tűzszünet. Az izraeli kormányra jelentős nemzetközi nyomás nehezedett annak érdekében, hogy elfogadja az egyiptomi közvetítők segítségével megszületett tűzszüneti megállapodást.

A biztonsági szakértők szerint a

Hamász súlyos csapásokat szenvedett el, az izraeli hadsereg ellentámadása hatékony volt, s a hadművelet elrettentő hatással bírt az Izrael elleni esetleges jövendő támadásokkal szemben.

Véget érhet a 11 napja tartó rakétaháború. Forrás: MTI/EPA/Haitham Imad


A ynet értesülése szerint a kabinet egyhangú szavazással egyezett bele tűzszünetbe, amely éjjel életbe lép. A megbeszélés során az összes szakmai és biztonsági testület a hadművelet befejezését és tűzszünet megkötését javasolta.


Csütörtök este a Gázai övezetből még több hullámban folytatták Izrael déli részének támadását rakétákkal. Izraelben attól tartanak, hogy a tűzszünet életbe lépéséig hátralévő órákban újabb rakétatámadásokat indítanak Gázából, s a tűzszünet bejelentése után a Gázai övezet szomszédságában már ismét megszólaltak a légvédelmi riasztások másfél órás szünet után.

A feltétel nélküli tűzszünet után, egy következő szakaszban az egyiptomi közvetítők megpróbálnak majd egyezségre jutni a Hamásszal, de az izraeli miniszterek szerint végül nem születik majd megállapodás, mert sem a Hamász nem fogja teljesíteni az izraeli feltételeket: a Hamász erősödésének megakadályozását és a fogolycsere egyezményt, sem Izrael nem szándékozik megadni a Hamász követeléseit Jeruzsálemben, az Al-Aksza mecset, és a Sejk Dzsarra lakónegyed kérdéseiben.
Május 10. óta fokozódott az erőszak Izrael és a Gázai övezet palesztin fegyveres csoportjai között. A felek több ezer rakétát lőttek ki egymásra, a támadásokban legalább 223 palesztin és 12 izraeli halt meg a hivatalos adatok szerint.