Minden, amit tudni kell az idei csíksomlyói búcsúról

Csíksomlyó, Csíksomlyói búcsú, zarándokok nélkül
Az üres Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyereg, valamint a Hármashalom-oltár a csíksomlyói búcsú napján, 2020. május 30-án. A koronavírus-járvány miatt zarándokok nélkül lehetett csak megtartani a tavalyi csíksomlyói búcsút.
Vágólapra másolva!
Ebben az évben - szabályozott keretek között - ismét zarándokok tízezrei érkezhetnek Csíksomlyóra a pünkösdi búcsúra. A szombati ünnepi szentmise visszatér a Kis- és Nagysomlyó hegyek közötti nyeregbe. A Maszol erdélyi hírportál összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat. 
Vágólapra másolva!

Azt írták, hogy az idei búcsún való részvétel nincsen feltételekhez kötve.

Egyedüli kizáró ok az lehet, ha valaki a koronavírus-fertőzés tüneteit mutatja, ez esetben az ellenőrzőpontokon kiszűrhetik az illetőt, és elutasíthatják a részvételét.

A zarándokok részére a területileg illetékes főesperesi hivatalokon keresztül nyakba akasztható, különböző színkódokkal ellátott zarándokkártya igényelhető. Ez a kártya tartalmazza a legfontosabb információkat és segíti a híveket a tájékozódásban, és a színkódok alapján lesznek kijelölve a helyek a nyeregben a különböző esperesi kerületek számára.

Használata ugyan ajánlott, de nem kötelező, ahogy a koronavírus-elleni védőoltáshoz sem kötik a részvételt.

Így fognak elhelyezkedni a hívek a csíksomlyói nyeregben. Forrás: WWW.MASZOL.RO

A parókiákon átvehetők a búcsús zarándokkártyák, a csíkszeredai polgármesteri hivatal szerdai közlése szerint a búcsúszervezéssel kapcsolatos járványügyi szabályozások kedvezően alakultak, ezért a zarándokok a kártyák nélkül is felvonulhatnak a somlyói nyeregbe.

- írták a csíkszeredai városháza hivatalos közösségi oldalán.

A parókiákon vehetők át a búcsús zarándokkártyák. Forrás: FACEBOOK/CSIKSZEREDA.VAROSHAZA

Kötelező lesz viszont a maszkviselés a pünkösdi búcsús fogadalmi misén, és a családok között a 1,5 méteres távolság betartása.

Hogyan, honnan érkezhetnek?

Fontos tudni, hogy szervezett autóbuszos különjáratokkal nem érkezhetnek a zarándokok ebben az évben.

Ezen kívül utazhatnak a hívek személyautókkal, vonattal, és megengedett a szekeres, lovas, kerékpáros, gyalogos zarándoklat is. A határon túlról érkező zarándokok részvétele ugyan lehetséges, de a szervezők nem javasolják.

Az anyaországból és más országokból Csíksomlyóra látogató zarándokok részt vehetnek a pünkösdi búcsún, de a határátlépés saját felelősségre, a hatályos szabályozások alapján történik.

Arra kérik a más országokból érkező zarándokokat, hogy lehetőleg a testvértelepülések keresztaljával vonuljanak a somlyói hegynyeregbe. A szervezők azt javasolják, hogy a felcsíki keresztalják a Nagymező utca, az alcsíkiak pedig Fitód-Szentlélek felől közelítsék meg a helyszínt.

Az üres Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyereg, valamint a Hármashalom-oltár a csíksomlyói búcsú napján, 2020. május 30-án. A koronavírus-járvány miatt zarándokok nélkül lehetett csak megtartani a tavalyi csíksomlyói búcsút. Forrás: MTI/Veres Nándor

Parkolás, árusítás

A gépkocsik parkolását polgármesteri rendelet szabályozza a búcsú ideje alatt. Az autókkal érkezőket a forgalmi fennakadások csökkentése érdekében arra kérik, hogy a kijelölt helyszíneken parkoljanak az alábbiak szerint:

A Székelyudvarhely irányából érkezőknek kijelölt helyszín: Hargita utca (a városbejárat és a vasúti felüljáró közötti szakasz), Hajnal utca, Akác utca, Baromtér utca (és a vasútvonal melletti betonozott felület), Fürdő utca.

A Felcsík és a Gyimesek irányából érkezőknek kijelölt helyszín: a terelőúttól a taplocai körforglomig terjedő szakaszon, mindkét irányba.

A Csíkszentlélek irányából érkezőknek kijelölt helyszín: Szentlélek utca és mellékutcái (a Hunyadi János utcától a városkijárat felé). Az alcsíki zarándokokat arra kérik, hogy ebből az irányból közelítsék meg a nyerget.

A Sepsiszentgyörgy irányából érkezőknek kijelölt helyszín: Brassói út (a négysávos szakasz).

A Csomortán irányából érkezőknek kijelölt helyszín: Kájoni János utca (a Csobotfalvi utcával való kereszteződéstől a városkijárat felé).

Pénteken 22.00 órától, szombaton 18.00 óráig teljes útlezárás a következő szakaszokon:

  • Szék útja
  • Nagymező utca
  • Kissomlyó utca
  • Kájoni János utca
  • Nagyrét utca (részlegesen)
Parkolási rend az idei csíksomlyói búcsún. Forrás: WWW.MASZOL.HU

A csíkszeredai polgármesteri hivatal határozata szerint a lezárt útszakaszokon tilos bármiféle kereskedelmi tevékenység.

Emellett egyéb közterületen (járdák, utak) és magánterületen szintén nem megengedett kereskedelmi tevékenység folytatása. A Szék útján, a Kájoni János, Nagymező és a Kissomlyó utcában lakók nem fogadhatnak be kereskedőket az udvaraikra. A polgármesteri rendelet értelmében csak az állandó működési engedéllyel rendelkező közélelmezési egységek képeznek kivételt, ezek működése nem korlátozott.

Oltási maraton a búcsún

A pünkösdi eseményekhez kapcsolódó hír az is, hogy a búcsú napján oltásmaratont tartanak a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház csíksomlyói tüdősgyógyszati és fertőző osztályának udvarán. Ez alkalomból Böjte Csaba atya a sajtónyilvánosságot vállalva oltatja be magát a koronavírus ellen.

A csíksomlyói búcsú liturgikus programja elérhető a romkat.ro oldalon.

A fogadalmi búcsús szentmise szónoka Salamon József, moldvai csángó származású, gyimesbükki plébános lesz.

A csíksomlyói ferences rendház Youtube-csatornája egész napos közvetítéssel készül.

A teljes szertartást élőben közvetíti a Duna Televízió.