Hosszú távú egészségkárosodást szenvedtek, ezért több mint 2500 nőnek fizethet kártérítést egy francia plasztikai cég, amelyik rossz minőségű, úgynevezett PIP implantátumokat ültett be szépészeti és egészségügyi beavatkozásként. A PIP-botránynak ezzel várhatóan nem lesz vége, ugyanis újabb károsultak jelentkeztek, akiknek a silány minőségű szilikon megkeserítette az életét.

Az egyik károsult, Jan Spivey a BBC-nek mesélt PIP-beültetés utáni életéről.

A nő elmondta, hogy ezért döntött a szilikon mellett, mert a mellrák miatt le kellett vetetnie a mellét. Egy ideig komoly izületi és mellkasi fájdalmai voltak, fáradékony és ingerlékeny volt, ezért kivetette az implantátumokat.

Miután a fájdalom megszűnt, egyértelművé vált, hogy mi volt az okozója: a szilikon kilyukadt, és kis mennyiségben ugyan, de éveken keresztül szivárgott a testébe.

Nők tízezreinek életét keserítették meg a PIP-szilikonokForrás: AFP/DANIEL GARCIA/Daniel Garcia

A PIP szilikonok körül 2010-ben robbant ki a botrány, amikor kiderült, hogy a francia cégnél közel 10 éven át nem az előírásoknak megfelelő minőségű szilikonokat gyártottak.

Kiderült, ezek a termékek emberi használatra, beültetésre alkalmatlanok voltak, ezért a cégvezetőket börtönbüntetésre ítélték, a vállalatot pedig felszámolták.

A rossz minőségű szilikonnak világszerte vannak áldozatai: Kolumbiában becslések szerint legalább 60 ezer nőt műtöttek meg, az Egyesült Királyságban pedig legalább 47 ezret.

A brit nőket képviselő ügyvéd abban reménykedik, hamarosan pont kerülhet a tíz éve húzódó ügy végére, és az egészségükért harcoló nők végre megfelelő kártérítést kaphatnak.