A vakcinabeszerzés semmilyen tekintetben sem felel meg a nyilvánosság és az elszámoltathatóság követelményeinek, amelyet pedig a Szerződések írnak elő. Az átlátható működés a jogállamisági kritériumrendszer része – amit a Bizottság a tagállamokon rendszeresen számon kér. Felelősség terheli a Bizottságot, amiért a saját működése során e követelmény teljesülését nem biztosítja, mondta a V4NA-nak Schaller-Boros Ernő európai parlamenti képviselő.

A válsághelyzeteket az unió mindig hatásköreinek bővítésére próbálja felhasználni,jelentette ki Schaller-Boros Ernő a V4NA-nak. Mint mondta, most az egészségügy területén akarta az Európai Bizottság bővíteni az uniós hatásköröket és mélyíteni az integrációt. Megjegyezte, hogy Ursula von der Leyen már tavaly novemberben bejelentette, hogy egy Európai Egészségügyi Uniót kíván felépíteni.

„Az Európai Bizottság azonban a hatáskörbővítés hevében láthatólag túlvállalta magát. Először is: a brüsszeli tisztségviselők kellő tapasztalat hiányában tárgyaltak, s így a gyógyszercégek keresztül tudták vinni saját érdekeiket az alkufolyamat során", fogalmazott az EP-képviselő. Hozzátette, azt is tudomásul kell venni, hogy az uniós intézmények nem „gyorsreagálású" egységek, így a „beszerzés gyorsasága és hatékonysága a bürokrácia lomhaságának áldozatává vált."

Kiemelte, hogy ezek mellett a vakcinabeszerzési folyamat is átláthatatlan:

a vakcinabeszerzés ugyanis semmilyen tekintetben sem felel meg a nyilvánosság és az elszámoltathatóság követelményeinek, amelyet pedig a Szerződések írnak elő.

A képviselő ezért választ vár az Európai Bizottságtól, hogy miként kívánja megoldani ezt a helyzetet, és nyilvánosságra hozza-e a beszerzés részleteit. Schaller-Boros Ernő elmondta, a kérdés megválaszolása Stella Kyriakides egészségügyi biztos feladata, akinek a szabályok értelmében hat héten belül meg kell küldeni válaszát.

A V4NA korábban többször kérdezte Stella Kyriakidest és az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent is a vakcinabeszerzésekről. Szerették volna megtudni, hogy szándékosan vagy tudatlanságból írt-e alá rosszabb szerződést a vakcinabeszerzésekre a biztos asszony, mint a britek.

Arról is kérdezték a biztost és a Bizottságot, hogy mennyiben befolyásolta az EU vakcinapolitikáját, hogy Stella Kyriakides korábban olyan szervezet elnöke volt, mely több tízezer eurós támogatásokat kapott a vakcinagyártó cégektől.

IllusztrációForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide Please check additional restrictions!/Sascha Steinach

Válaszában az Európai Bizottság nem cáfolta, hogy rosszabb szerződést kötött a vakcinabeszerzésekkel kapcsolatban, mint a britek. Meg sem próbálták tagadni, hogy nincs semmilyen garancia, biztosíték, amit a gyártónak vállalnia kellett volna. A biztos asszonynak a gyógyszergyártó cégekkel való korábbi kapcsolatairól azonban hallgattak.

Schaller-Boros Ernő a V4NA-nak úgy fogalmazott, a nyilvánosság biztosítása vonatkozásában felelősség terheli az Európai Bizottságot.

Mint mondta, „a Szerződések alapján az uniós intézmények kötelessége a legszélesebb körű nyilvánosság és elszámoltathatóság biztosítása saját működésük területén. Az átlátható működés a jogállamisági kritériumrendszer része – amit a Bizottság a tagállamokon rendszeresen számon kér. Felelősség terheli a Bizottságot, amiért a saját működése során e követelmény teljesülését nem biztosítja."

Mint mondta, hiteltelenné teszi az uniós intézményeket, hogy míg az EU szoros ellenőrzést gyakorol az uniós források felhasználása felett, és számonkéri a tagállamokon, hogy a források elköltése során érvényesüljön az átláthatóság és az elszámoltathatóság, saját működése során ezt nem teljesíti.

Hozzátette, az átláthatóság hiánya a vakcinákba és az uniós intézményekbe vetett társadalmi bizalmat is megingatta.

„A zárt ajtók mögött zajló tárgyalási folyamatok közepette a gyógyszergyárak kilobbizták, hogy olyan szerződést kössön velük a Bizottság, amely gyakorlatilag lehetetlenné teszi felelősségre vonásukat. Mindez nemcsak az uniós intézményekbe vetett bizalmat ingatja meg, de sajnos helyrehozhatatlan károkat okoz a járvány megfékezéséhez nélkülözhetetlen oltásokba vetett bizalomban is", jelentette ki a Fidesz EP-képviselője.