Párizsban forgatott az Origo megbízásából a Videa, a szerdai, első enyhítések előtti napokban. Kimerült orvosokkal, ápolónőkkel beszélgetett a stáb, elégedetlen, egyre türelmetlenebb emberekkel. Mint ismert: kevés a vakcina Franciaországban, még a 33%-os uniós átoltottsági átlagot sem érik el. Magyarország az egész Európai Unióban a keleti vakcináknak köszönhetően a második legjobban átoltott ország, 49,4%-kal. Így közel egy hónappal korábban tudott újraindulni az élet itthon, mint Franciaországban.

A járványkezelési hibákat Macron elnök is elismerte, két televíziós beszédében is. A legnagyobb problémájuk a franciáknak most a lassú újrakezdés: hiába jött hamarabb a harmadik hullám Franciaországban, a zavaros és elkésett intézkedések, a lassú zárlat miatt egy hónappal tovább tartott a teljes karantén. 

A héten volt olyan nap, amikor több mint 19 ezer új beteget regisztráltak. Ha nem romlik a helyzet, a tervek szerint július 1-jétől lehet olyan szintű újraindítás Franciaországban, mint ami Magyarországon lesz a jövő héttől. 

Olivier Véran egészségügyi miniszternek sok mindenre kell majd választ adnia: hogy lehettek ennyire túlterheltek a kórházak, és amikor már látták, hogy nincs elég hely az intenzív osztályokon, miért nem csináltak semmit. (Németországba szállították a betegeket, vagy az országon belül, járványvonatokkal akár ezer kilométert is utaztattak haldokló embereket.) Miért késtek a maszkviselés elrendelésével? És miért halad ennyire lassan az oltás, miért nem érik el legalább az uniós átlagot? A kevés oltóanyag mellett hogyhogy nem tudták jobban megszervezni az oltást?

Nem az egészségügyi miniszter felelőssége, de a Le Figaro nagy problémának látta a határok elkésett lezárását is.

A szerdai újrakezdés egyébként sajátosra sikerült: az emberek nem hajlandók betartani az este kilenc órás kijárási tilalmat, volt olyan terasz Párizsban, de az egyébként békés városban, Rennes-ben is, ahol a rohamrendőröknek könnygázzal kellett oszlatni a teraszon szórakozó tömeget.

A Videa riportjában látszik, hogy a francia emberek nagyon elégedetlenek a lassú oltás miatt, egy francia festőművész szerint minden problémájuk ebből adódik. (Az 50 évnél fiatalabb embereket - a francia kormány ígérete szerint - június elején kezdik el oltani. Azaz, drámaian későn.)

A Videa párizsi riportját itt nézheti meg: