Izrael ezentúl nem fogja eltűrni rakéták kilövését a Gázai övezetből - jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök pénteken, miután hajnalban életben lépett az újabb tűzszünet.

Az izraeli kormányfő kijelentette, hogy a 11 napos Falak őre nevű hadművelet után megváltoznak a játékszabályok, mert ezentúl Izrael nem fogja eltűrni, hogy rakétákkal lőjék civil lakosait.

Az izraeli hadsereg szerint a palesztin fegyveres csoportok több mint 800 rakétát lőttek ki Izrael felé május 10. óta. Erre válaszul a légierő nagyjából 500 terrorista célpontot támadott a Gázai övezetbenForrás: MTI/AP/Halil Hamra

Nem volt szükség szárazföldi egységek behatolására

Netanjahu szerint a hadjárat elérte célját, mert kemény csapást mért a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezetre, és visszahozza a nyugalmat az elrettentés helyreállításával.

– Ma még nem mindent ismer a nagyközönség, sőt, a Hamász sem, de idővel nyilvánvalóvá válnak majd az eredmények – mondta az izraeli miniszterelnök a hadsereg tel-avivi főhadiszállásáról sugárzott beszédében, melyben köszönetet mondott az izraeli népnek a harcok során tanúsított kitartásáért is.

– Újszerű és merész tetteket hajtottunk végre, anélkül, hogy fölösleges kalandokba keveredtünk volna – fogalmazott, és hangsúlyozta, hogy nem volt szükség szárazföldi egységek behatolására, mert biztonságosabb eszközökkel jobb eredményeket lehetett elérni.

Maximális veszteségeket okoztunk a Hamásznak, miközben minimalizáltuk az izraeli veszteségeket – mondta. Kifejtette, hogy a Hamászra elképzelhetetlen csapást mérve, Izrael teljesítette célkitűzését, mert elpusztította a Gázában kiépített alagút-hálózatot, amely szerinte halálcsapdává vált, valamint hatalmas csapásokkal sújtották a szervezetet mind a föld felett, mind a föld alatt.

Több ezer rakétát lőttek ki egymásra

– A 11 napos légicsapások megváltoztatták a játékszabályokat, megváltoztattuk az egyenletet, és a továbbiakban nem fogjuk eltűrni rakéták 'csöpögtetését' sem, más erővel fogunk válaszolni minden, a Gázai övezet környékén, vagy Izraelben bárhol máshol élők elleni agresszióra – emelte ki Netanjahu.

– Nem az lesz, ami eddig volt. A Hamászban már tudják, mekkora rombolást okoztak maguknak – tette hozzá.

A május 10-én kezdődött, 11 napos, az Izrael és a Gázai övezet palesztin fegyveres csoportjai között zajlott Falak őre hadműveletben a felek több ezer rakétát lőttek ki egymásra, és a támadásokban legalább 232 palesztin és 12 izraeli vesztette életét a hivatalos adatok szerint.