Az uniós csúcson is téma lesz a fehérorosz ellenzéki elfogása

tüntetés nők Fehéroroszország Minszk
Minszk, 2020. augusztus 29. Nők tüntetnek az elnökválasztás eredménye ellen Minszkben 2020. augusztus 29-én. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök csalással győzött. MTI/EPA
Vágólapra másolva!
Úgy tudni, Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök adott parancsot arra az akcióra, amelynek keretében földre kényszerítettek egy gépet a hatóságok, hogy elfogják az egyik ellenzéki újság volt főszerkesztőjét. A gép Vilniusból Athénba tartott. Az ügy miatt újabb szankciókat rendelhetnek el Fehéroroszországgal szemben. 
Vágólapra másolva!

Vasárnap leszállásra kényszerítettek egy repülőgépet Minszkben, majd őrizetbe vették a rajta utazó Raman Prataszevicset, a Fehéroroszországban szélsőségesnek nyilvánított NEXTA nevű Telegram-csatorna volt főszerkesztőjét.

A Ryanair légitársaság gépe a fehérorosz fővárosban előre nem tervezett leszállást hajtott végre egy pokolgépről szóló bejelentés miatt. Emiatt egy MiG-29-es típusú vadászrepülőgépet is riasztottak az utasszállító elkísérésére a minszki repülőtérre. Az államfői sajtóirodához közel álló Pul Pervogo Telegram-csatorna úgy tudja,

Aljakszandr Lukasenka adott utasítást arra, hogy kényszerítsék leszállásra az utasszállítót.

Újabb szankciók lehetnek

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Twitter-oldalán közölte: Charles Michelhez, az Európai Tanács elnökéhez fordult azzal a kéréssel, hogy a hétfői uniós csúcson további szankciókat vitassanak meg Lukasenka kormánya ellen.

– hangsúlyozta.

Ismert ellenzékit tartóztattak le trükkös módon a fehérorosz hatóságok Forrás: MTI/EPA/-

Gitanas Nauseda litván elnök az ellenzéki aktivista Prataszevics haladéktalan elengedését és Vilniusba való továbbengedését követelte. Hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi járatot erővel kényszerítették a földre. „Felszólítom a NATO- és európai uniós szövetségeseinket, hogy azonnali választ adjanak a fehérorosz rezsim polgári légi közlekedés elleni fenyegetésére.

– tette hozzá. Nauseda kijelentette, hogy az incidenst meg fogják vitatni hétfőn az uniós csúcson.

Az incidenst az EU és a NATO vezetői is elítélték.

Ezt lépte Litvánia

jelentette be a balti ország közlekedési minisztere. "Tilos olyan járatokat indítani vagy fogadni a litván repülőtereken, amelyek a fehérorosz légtéren keresztül repülnek" - szögezte le Marius Skuodis a vilniusi kormányülést követően. Tájékoztatása szerint az intézkedés kedden hajnali 3 órakor lép életbe, ugyanakkor több légitársaság, a LOT, a Wizz Air és az airBaltic már eddig is, önkéntesen elkerülte a fehérorosz légteret.

30 ezer tüntetőt tartóztattak el

Pucila és Prataszevics 2017-ben hozták létre Telegram-csatornájukat, amely az augusztus 9-i elnökválasztást követően az ellenzéki hangok legfőbb platformjává vált. Az akkori voksolást az országot hosszú ideje irányító Lukasenka nyerte meg, a hivatalos adatok szerint a szavazatok 80,1 százalékával.

Az ellenzék csalást kiáltott, Lukasenkát az Európai Unió sem ismeri el törvényes államfőnek.

A választás után hosszú ideig hetente tartottak tiltakozó megmozdulásokat, amelyeket a biztonsági erők levertek. Több mint 30 ezer tüntetőt tartóztattak le, több tiltakozó életét vesztette, további százak pedig megsebesültek a megmozdulások során.