Ausztrália bezárja az afganisztáni nagykövetségét

At least 12 killed in a blast targets Kabul Mosque 2021,blast,Kabul mosque Horizontal
12-en meghaltak és sokan megsérültek a mecsetben
Vágólapra másolva!
Átmeneti jelleggel bezárja május 28-án kabuli képviseletét az amerikai csapatkivonással növekvő kockázatok miatt Ausztrália. Körülbelül ezer ausztrál katona fogja elhagyni az országot.
Vágólapra másolva!

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök azt mondta, hogy a nagykövetséget "átmeneti" jelleggel zárják be május 28-val "az Afganisztánban szolgáló nemzetközi erők küszöbön álló kivonásának fényében".

- hangsúlyozta a kormányfő.

Az ausztrál katonák szintén elhagyják Afganisztánt, ahol mintegy ezer fős kontingensük szolgált. Az elmúlt években összesen több tízezren szolgáltak ott. Ennek a kis kontingensnek a hazahívása és az amerikai erők távozása miatt "a biztonsági környezet egyre bizonytalanabb" - jegyezte meg a miniszterelnök. "A kormányt arról tájékoztatták, hogy

a folyamatos diplomáciai jelenléthez szükséges biztonsági feltételeket nem lehet megteremteni"

- magyarázta.

Az amerikai és NATO-erők május 1-jén kezdték meg végső kivonulásukat a közép-ázsiai országból, s a kivonulást a tervek szerint a 2001. szeptember 11-i, Egyesült Államok elleni terrortámadás 20. évfordulójára kell befejezniük. A folyamatot a tálib szélsőségesek és az afgán kormányerők között zajló harcok hevesebbé válása kényszerítette ki. Közben a felek közötti béketárgyalások gyakorlatilag holtpontra jutottak.