Erős földrengések rázták meg Gomát, ahol nemrég kitört egy vulkán is

Goma vulkánkitörés Nyiragongo
Goma, 2021. május 23. Helyiek nézik a lávafolyam által okozott pusztítást a Nyiragongo hegy vulkánjának kitörése után a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén fekvő Gomában 2021. május 23-án. Szakértők szerint a várost nem fenyegette veszély. A Nyiragongo legutóbb 2002-ben tört ki, akkor a láva Goma felé áramlott, 250 ember meghalt, 120 ezer pedig hajléktalanná vált. MTI/AP/Clarice Butsapu
Vágólapra másolva!
Erős földrengések rázták meg kedd éjjel és szerda hajnalban is Goma városát a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti részén, a nemrég kitört Nyiragongo vulkán közelében.
Vágólapra másolva!

A szomszédos Ruandában működő földmozgásmegfigyelő szervezet (RSM) közlése szerint az egyik hajnali földrengés 5,1-es erősségű volt.

Több épület romba dőlt vagy megrongálódott,

a pánikba esett emberek kiszaladtak az utcákra, nyolcan súlyosan meg is sérültek. Észak-Kivu tartomány fővárosában több helyen mély és hosszú repedések keletkeztek a talajban, ami nehezíti a közlekedést a helyszínen.

A földrengések a határ ruandai oldalán is okoztak károkat.

Szombat este tört ki a Nyiragongo

A földmozgásokat hétfő óta észlelik, az előrejelzések szerint most már csökkenni fog az intenzitásuk.

A világ egyik legaktívabb vulkánjaként számon tartott Nyiragongo szombat este tört ki,

a kitörés miatt legalább 15 ember meghalt.

Helyiek nézik a lávafolyam által okozott pusztítást a Nyiragongo hegy vulkánjának kitörése után Gomábanmájus 23-án Forrás: MTI/AP/Clarice Butsapu

A környező falvakat elérte a láva, több száz ház megsemmisült. A vulkántól mintegy tíz kilométerre fekvő, kétmillió lakosú Gomából emberek ezrei menekültek gyalog a holmijukkal együtt.

A Nyiragongo legutóbb 2002-ben tört ki. Akkor 250 ember halt meg, és 120 ezren váltak földönfutóvá.