Két osztrák bankár ellen is vádat emeltek a gigantikus vesztegetési ügyben

Horizontal SUMMER OLYMPIC GAMES OLYMPIC VILLAGE ILLUSTRATION LOGO
Sok más mellett a riói olimpiai falut is az Odebrecht építette
Vágólapra másolva!
Amerikai ügyészek közlése szerint letartóztatták kedden egy osztrák bank volt elnök-vezérigazgatóját, és vádat emeltek ellene a brazil Odebrecht építőipari vállalat régóta húzódó vesztegetési és pénzmosási manővereiben való közreműködésért.
Vágólapra másolva!

Peter Weinzierlt és bűntársát, a szintén osztrák Alexander Waldsteint azzal vádolják, hogy 2006 és 2016 között az Odebrechttel és másokkal együtt pénzmosásra szövetkeztek egy olyan konstrukcióban, amelyben titkos pénzalapokból

több száz millió dollárt fizettek ki köztisztviselők megvesztegetésére.

Weinzierl az utóbb Anglo Austrian Bankra (AAB) átkeresztelt Meinl Bank elnök-vezérigazgatója volt, és a Julius Meinl Ház alelnöke - a Meinl weboldalán fellelhető adatok szerint.

Az Egyesült Királyságban tartóztatták le

A New York-i Brooklyn ügyészségének közlése szerint Weinzierlt amerikai kérésre az Egyesült Királyságban tartóztatták le, míg Waldstein - Weinzierl bankjának egyik tisztségviselője - egyelőre szabadlábon védekezhet.

Mindketten igazgatói voltak egy antiguai leánybanknak.


Ügyvédeiket egyelőre nem sikerült elérni, a Meinl pedig a hivatali időn kívül nem válaszol nyilatkozatkérésekre.

Az ügyészek szerint a vádlottak és az összeesküvés további résztvevői csaló tranzakciók és hamis szerződések révén

több mint 170 millió dollárt utaltak át New York-i bankszámlákról, saját bankjuk közvetítésével, az Odebrecht által ellenőrzött titkos offshore számlákra.

Az ügyészek szerint a gyanús kifizetések egy része brazíliai, mexikói és panamai kormányzati tisztségviselőknél landolt, az Odebrecht építőipari vállalat pedig több mint 100 millió dollárnyi adót csalt el Brazíliában azzal, hogy a csalárd kifizetéseket levonta bejelentett nyereségéből. Az Odebrecht megvesztegetési manőverei több más latin-amerikai országra is kiterjedtek.

A két osztrák bankár elleni vádiratot kedden tették közzé.

Sok más mellett a riói olimpiai falut is az Odebrecht építette Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba

Az Odebrecht és anyavállalata, a Braskem SA, Brazília legnagyobb petrolkémiai vállalata 2016 decemberében bűnösnek vallották magukat, és beleegyeztek, hogy 3,5 milliárd dollárt fizetnek a vesztegetéssel kapcsolatos, amerikai, brazil és svájci szabályozó hatóságok által felhozott vádak rendezésére.

Az Odebrecht tavaly decemberben Novonor SA-ra változtatta nevét.