Tálib megtorlástól retteg több ezer tolmács Afganisztánban

tálib, Afganisztán
Afghan Taliban fighters and villagers attend a gathering as they celebrate the peace deal signed between US and Taliban in Laghman Province, Alingar district on March 2, 2020. The agreement was signed in Doha, Qatar, by US Special Representative for Afghanistan Reconciliation Zalmay Khalilzad -- the chief US negotiator in the talks with the Taliban -- and Mullah Abdul Ghani Baradar -- the Taliban's chief negotiator. Secretary of State Mike Pompeo witnessed the signing. (Photo by Wali Sabawoon/NurPhoto) (Photo by Wali Sabawoon/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az amerikai erők kimenekítik Afganisztánból azokat a tolmácsokat, akik nekik dolgoztak a megszállás idején, és most, hogy a katonák kivonulnak az országból, tartanak a tálibok megtorlásától - közölték csütörtökön magas rangú amerikai tisztségviselők.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi időben egyre több volt afgán tolmács áll ki a nyilvánosság elé azzal: retteg amiatt, hogy mi történik velük, ha a tálibok újra hatalomra kerülnek Afganisztánban.

Az országban 2016 óta legalább 300 tolmácsot öltek meg.

A tálibok világossá tették, hogy ezeket az embereket célpontoknak fogják tekinteni, az iszlám ellenségeinek tartják őket, akik számára nincs kegyelem - mondta Matt Zeller, az afganisztáni tolmácsok érdekképviseleti szervezetének társalapítója.

Az utóbbi időben egyre több volt afgán tolmács áll ki a nyilvánosság elé azzal: retteg amiatt, hogy mi történik velük, ha a tálibok újra hatalomra kerülnek Afganisztánban. (képünk illuszráció) Forrás: NurPhoto via AFP/Wali Sabawoon/NurPhoto/Wali Sabawoon

Noah Coburn Afganisztán-szakértő becslései szerint

300 ezer olyan civil lehet, aki valamilyen módon amerikai vagy NATO-katonáknak dolgozott az utóbbi két évtizedben.

Az amerikai erők azonban mindeddig nem tervezték civilek tömeges kimenekítését.

Most Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy tervet készítenek azoknak a civileknek - és nem csak tolmácsoknak - a kimenekítésére, akik segítették az amerikai erőket, és most féltik az életüket. Ez ügyben a védelmi minisztérium a külügyminisztériummal egyeztet.

Már több ezer afgán tolmács adott be kérelmet amerikai vízumra.

Az amerikai sajtó úgy tudja: olyan sokan jelentkeztek, hogy szóba jön a kimenekített civilek harmadik országokban történő elhelyezése is.