Olaj és törmelék borítja Srí Lanka strandjait a korábban kigyulladt tartályhajó miatt - videó

srí lanka
A Srí Lanka-i haditengerészet védőruházatot viselő tagjai összegyűjtik a hat napja kigyulladt X-Press Pearl nevű teherhajóról partra sodródott konténerek tartalmát a Colombótól 31 kilométerre, északnyugatra fekvő Negombo partján 2021. május 27-én. A szingapúri felségjelű, veszélyes vegyi anyagokat szállító hajónak a 25 tagú legénységét sikerült kimenteni.
Vágólapra másolva!
A Srí Lanka partjainál lángoló konténerszállító hajóról származó olaj és törmelék borította be az ország nyugati részén található strandokat - számolt be a BBC. Mint arról korábban az Origón beszámoltunk, kimentették annak a szingapúri felségjelű, veszélyes vegyi anyagokat szállító hajónak a 25 tagú legénységét, amely a múlt héten Srí Lanka partjainál kapott lángra, és kedden a reggeli órákban robbanást lehetett hallani a hajóról.
Vágólapra másolva!

A szigetország lakosságának körében komoly felháborodást váltottak ki a népszerű turistacélpont, Negombo strandjain készült felvételek.

A Srí Lanka-i haditengerészet tagjai összegyűjtik a nyolc napja kigyulladt X-Press Pearl nevű teherhajóról partra sodródott konténerek tartalmát Forrás: MTI/EPA/Chamila Karunarathne

A népszerű strandokon ugyanis mindent olaj, és a több mint egy hete kigyulladt tartályhajóról származó törmelék borít.

A szingapúri bejegyzésű X-Press Pearl

vegyszereket és kozmetikumokat szállított, és már nyolcadik napja ég.

A Srí Lanka-i haditengerészet az indiai haditengerészettel, és katasztrófavédelmi szakértőkkel együttműködve próbálja meg felszámolni a súlyos környezeti katasztrófával fenyegető károkat.

A hajó vegyszereket és kozmetikumokat szállított, és már nyolcadik napja ég Forrás: MTI/EPA/Chamila Karunarathne

Mivel a hajó lassan süllyed, félő, hogy több száz tonna olaj szivároghat a tengerbe, ami komoly káros hatással lehet a tengeri életre.

A helyi tisztviselők szerint

nagyban nehezíti a mentési munkálatokat, hogy a tengernek azon szakaszán napok óta hatalmas szél tombol.

Azon kívül, hogy Negombó népszerű turisztikai célpont, sokak számára a halászat jelenti a megélhetést, de jelenleg a hatalmas mennyiségű olaj miatt nem tudnak kifutni a halászhajók.

A Srí Lanka-i Tengeri Környezetvédelmi Hatóság (MEPA) elnöke, Dharshani Lahandapura az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy

a személyzet korábban salétromsav-szivárgásról számolt be, még mielőtt az X-Press Pearl belépett volna Srí Lanka-i vizekre, és a tűz elkerülhető lett volna, ha a hatóságok időben cselekszenek.

A hatóságok őrizetbe vették a hajó kapitányát, akit kedden a legénység többi tagjával együtt mentettek ki.

Őt azzal vádolják, hogy nem jelentette időben a hajón keletkezett tűzet.

Az X-Press Shipping, a hajót birtokló szingapúri társaság megerősítette, hogy a legénység tudatában volt a szivárgásnak, de ugyanakkor azt állítják, hogy Katar és India sem adott engedélyt nekik arra, hogy a tűz kitörésekor azonnal kiköthessenek.

Az X-Press Pearl nevű hajó május 15-én hajózott ki a nyugat-indiai Hazira kikötőjéből,

fedélzetén 1486 konténernyi salétromsavval és egyéb vegyi anyagokkal, kozmetikumokkal,

és május 20-án, Colombo partjainál adott le vészjelzést.