A hétvégén Varsóban egyeztetett az Alapjogokért Központ és lengyel partnerszervezete, az Ordo Iuris a konzervatív erők európai együttműködésének szélesítéséről. A kibővített körben folyó találkozón a felek cseh, szlovák és olasz partnerekkel abban állapodtak meg, hogy a napokban ők is csatlakoznak a már működő együttműködéshez. A magyar és lengyel fél még tavaly állapodott meg arról, hogy egy olyan összeurópai think-tank hálózatot hoz létre, amely képes kellő súllyal fellépni, és hangot adni az „Isten, haza, család" gondolatának az Európa jövőjéről szóló politikai vitákban.

A mostani varsói egyeztetés azért is bír különös jelentőséggel, mert nemrégiben indította el az Európai Unió az Európa jövőjéről szóló párbeszédet. Ezzel összefüggésben az Ordo Iurisszal és a többi partnerrel folytatott megbeszélésen Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója elmondta: ami Európából még megmaradt, az Közép-Európában van, ugyanis itt vannak még olyan energiák, melyek szembe tudnak szállni a ma nem-Európájával. Szánthó Miklós azt is bejelentette: a konzervatív erők nemzetek közötti együttműködését szolgáló szövetség a következő napokban fog intézményesülni. Az egyértelmű cél, hogy kiálljanak a szuverenitás, a normalitás, a józan ész, a közös jó és a természet rendje által adott elidegeníthetetlen jogok gondolata mellett. Hiszen együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség- emlékeztetett Szánthó Miklós.

Jerzy Kwasniewski, az Ordo Iuris elnöke üdvözölte a két szervezet eddigi sikeres együttműködését és az újonnan csatlakozni kívánó partnerek szándékát. Kwasniewski szerint a nyugati civilizáció válságban van. Határozottan ellenezzük, hogy a különféle nemzetközi intézményeket az európai társadalmak elnyomásának és az idegen ideológiák kikényszerítésének eszközeként használják - tette hozzá Jerzy Kwasniewski.

A tárgyalásokon szintén részt vevő Kovács István, a Központ stratégiai igazgatója ismertette, hogy a formálódó szövetség nyárra tervezett következő találkozóján már szeretnék vendégül látni Budapesten is a cseh, szlovák és olasz partnereket. Együtt arra törekszünk, hogy egy szuverén államok által irányított Európát képviseljünk. Európa a valódi civil társadalom szabadságának és megújításának terévé kell, hogy váljon

- mondta a stratégiai igazgató Varsóban.