Csehországban visszavonulóban van a járvány

csehország koronavírus
Védőmaszkos pincérnő vendégekkel beszél a prágai Café Louvre-ban 2021. május 31-én. Csehországban ettől a naptól kezdve fogadhatnak ismét vendégeket zárt terükben az éttermek, kávéházak, bárok, miután az előző év decemberétől zárva kellett tartaniuk a koronavírus-járvány miatt.
Vágólapra másolva!
Visszavonulóban a koronavírus-járvány Csehországban. Míg áprilisban naponta átlagban 85 személy halt meg Covidban, addig májusban ez a mutató 21-re, tehát a negyedére csökkent - derült ki a cseh egészségügyi minisztérium honlapján kedden délelőtt nyilvánosságra hozott statisztikából.
Vágólapra másolva!

A tavaly március elején kirobbant koronavírus-járványban eddig összesen 30 119 személy halt meg Csehországban.

Hétfőn 514 új igazolt fertőzést mutattak ki a laboratóriumi szűrések, ami tavaly augusztus óta a legalacsonyabb munkanapi esetszám.

Heti összehasonlításban a pozitív eredményt hozó tesztek száma mintegy 25 százalékkal esett vissza. Az utóbbi hét nap százezer lakosra eső új országos esetszáma már 28-ra csökkent. Jelenleg mintegy 10 400 aktív fertőzöttet tartanak nyilván Csehországban.

Meggyújtja egy katona a koronavírus csehországi áldozatainak emlékére elhelyezett közel 30 ezer mécses egyikét a prágai várnál 2021. május 10-én Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

A kórházakban 530 személy van, ami 40 százalékkal alacsonyabb, mint egy hete.

A orvosok szerint súlyos állapotban mintegy 90 beteg van. Minden kórház visszatért már a korábbi megszokott munkarendjéhez.

A járvány terjedésének reprodukciós száma már néhány hete egy alatt mozog (0,71).

Védőmaszkos pincérnő vendégekkel beszél a prágai Café Louvre-ban 2021. május 31-én. Csehországban ettől a naptól kezdve fogadhatnak ismét vendégeket zárt terükben az éttermek, kávéházak, bárok, miután az előző év decemberétől zárva kellett tartaniuk a koronavírus-járvány miatt Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

A 10,7 millió lakosú Csehországban eddig több mint 5,3 millió adag oltóanyagot adtak be az embereknek.

Mindkét adagot vasárnapig több mint 1,5 millióan kapták meg - olvasható a tárca honlapján.

Csehországban csak négyféle, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott oltóanyagokat használnak. Jelenleg már a 16 évesek is jelentkezhetnek az oltásra.