Az iráni állami média két vadászpilóta haláláról számolt be a Dezful légibázison. Közölték azt is, hogy mindenféle korábbi híresztelésekkel ellentétben nem zuhantak le, hanem a katapultrendszer meghibásodása miatt a hangár mennyezetébe csapódtak - írta a Russian Today.

Ali Farahmandpour, Dezful kormányzója kedden az állami IRNA hírügynökségnek megerősítette, hogy a tragikus baleset hétfőn reggel még a kifutás előtt, a hangárban történt, és azóta mindenféle gyakorlórepülést leállítottak a vizsgálatok lezárultáig.

A kormányzó közölte, hogy minden más állítás, miszerint a repülőgép repülés közben zuhant le, álhír volt. A sugárhajtású vadészgép komolyabban nem sérült meg. A  mártírhalált halt pilótákról és a tragikus esemény további részleteiről majd később a dezfuli negyedik légi támaszpont parancsnoka fog tájékoztatni - tette hozzá Farahmandpour.

Az iráni légierő azonnal leállította F5-ös vadászgépek repülésétForrás: AFP/Ebrahim Norouzi

Sajtójelentések szerint az eset egy F-5-ös kiképző repülőgéppel történt, és állítólag mindkét katapult rendszer azonnal aktíválódott, ahogy beindították a gépet, azaz hatalamas erővel csapódhatott mindkét pilóta a repülőgép csarnok vasmennyezetének.