Belebukott a korrupciós botrányba a radikális baloldali BLM marxista vezetője

The Teen Vogue Summit 2019: On-Stage Conversations And Atmosphere GettyImageRank3 People Talking USA California City Of Los Angeles One Person Photography Arts Culture and Entertainment Stage PersonalityComplete Patrisse Cullors Goya Studios Teen Vogue Su
LOS ANGELES, CALIFORNIA - NOVEMBER 02: Patrisse Cullors speaks on stage at the Teen Vogue Summit 2019 at Goya Studios on November 02, 2019 in Los Angeles, California. Rich Fury/Getty Images for Teen Vogue/AFP (Photo by Rich Fury / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP)
Vágólapra másolva!
Patrisse Khan-Cullors, a radikális baloldali Black Lives Matter Global Network Foundation (BLMGN) ügyvezető igazgatója a napokban bejelentette, hogy lemond a szervezetben betöltött vezetői tisztségéről. Döntését egy televíziótársasággal kötött szerződéssel és az új önéletrajzi könyve megírásával indokolta, de több amerikai konzervatív sajtótermék szerint távozásának valódi oka a sorozatos botrányai lehetnek. Khan-Cullors a szintén BLM-aktivista házastársával közösen ugyanis sokmillió dollárért vásárolt luxusingatlanokat, a gyanú alapján pedig a radikális baloldali szervezetnek szánt adományok elsikkasztásából fedezhették az ingatlanpiaci terjeszkedésüket.
Vágólapra másolva!

Arról ír a konzervatív Post Millennial a radikális baloldali mozgalom közösségi oldalán, még május 27-én megjelent közleményre hivatkozva, hogy Black Lives Matter Global Network Foundation (BLMGN) ügyvezető igazgatója, Patrisse Khan-Cullors közel 8 év vezetői szerep után lemond e tisztségéről.

A közleményből nem derül ki a lemondás ideje, csupán az, hogy a magát „képzett marxistának" valló Khan-Cullors feladatait ideiglenes jelleggel két kevésbé ismert BLM-középvezető veszi át, Makani Themba és Monifa Bandele.

A lemondás tényét megerősítette a saját YouTube-csatornáján Khan-Cullors is. Döntését azzal indokolta, hogy a jövőben a második önéletrajzi könyve megírására kíván koncentrálni, amely mű az ő feketék érdekében kifejtett „abolicionista" tevékenységéről fog szólni, továbbá tavaly szerződést kötött a Warner Brothers Television Group nevű televíziótársasággal, amelynek képernyőjén a feketék „sanyarú" életkörülményeit fogja bemutatni, és e kötelezettségének is eleget akar tenni.

(Megjegyzés: Patrisse Khan-Cullorsnak a 2018-ban megjelent, részben általa írt első önéletrajzi könyve nagy sikert aratott radikális baloldali körökben, sokáig vezette a New York Times bestseller-listáját is. A mű címe: Amikor titeket terroristának neveznek – A fekete életek számítanak – memoár.)

Több konzervatív sajtótermék (Post Millennial, Fox News, Daily Wire, New York Post) azonban tudni véli, hogy

az amerikai radikális baloldali vezetőjének a lemondása mögött nem ezen okok állnak, hanem az egyre inkább terebélyesedő ingatlanbotrányai, illetve a luxuskiadásai, amelyeket a gyanú alapján a BLM-nek szánt adományokból finanszírozhatott, másképp fogalmazva: Khan-Cullors elsikkaszthatta az adományokat.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, áprilisban a New York Post tényfeltáró cikkéből kiderült, hogy Khan-Cullors 1,4 millió dollárért (420 millió forint) vásárolt magának luxusingatlant Los Angeles megye „legfehérebb", kizárólag gazdagok által lakott részén. Ezzel párhuzamosan az is nyilvánvalóvá vált, hogy a vele házasságban élő nő, a fekete kanadai Janaya Khan BLM-aktivista szintén ingatlanokkal foglalkozik,

CSAK AZ EGYESÜLT ÁLLAMOKBAN HÁROM LUXUSLAKÁST BIRTOKOL, ÖSSZESEN 3,2 MILLIÓ DOLLÁR (959 MILLIÓ FORINT) ÉRTÉKBEN, A BAHAMÁKON PEDIG A FELESÉGÉVEL KÖZÖSEN RENDELKEZNEK EGY LUXUSVILLÁVAL, AMELYNEK AZ ÁRA A 20 MILLIÓ DOLLÁRT (6 MILLIÁRD FORINT) IS ELÉRHETI.

A RADIKÁLIS BALOLDALI HÁZASPÁRRAL SZEMBEN FELMERÜLT ANNAK A GYANÚJA, HOGY SIKKASZTHATTAK A BLACK LIVES MATTERNEK SZÁNT ADOMÁNYOKBÓL, A SZERVEZET ÖSSZESEN 90 MILLIÓ DOLLÁRRAL (27 MILLIÁRD FORINT) NEM TUD ELSZÁMOLNI.

Később kiderült, hogy Patrisse Khan-Cullors csak 2019-ben

közel 26 ezer dollárt (7,8 millió forint) költött el különböző találkozók költségeinek kifizetésére, amelyekre Malibu exkluzív tengerparti luxusüdülőhelyein került sor.

Khan-Cullors mint a BLM „börtönreform munkacsoportjának" (Reform LA Jails) az elnöke személyesen találkozott a tengerparti luxusüdülőkben az úgynevezett jogvédőkkel, e számlákat pedig – hivatalosan – Khan-Cullors első önéletrajzi könyve társszerzőjének, Asha Bandelének a cége egyenlítette ki.

Ennek a cégnek ugyanakkor a BLM „tanácsadás" címén 260 ezer dollárt (78 millió forint) fizetett ki. Továbbá nyilvánosságra került, hogy

az amerikai radikális baloldal vezére 191 ezer dollárt (57 millió forint) kapott a saját szervezetétől, a családi cége – a Janaya and Patrisse Consulting – közbeiktatásával.

Erről a botránysorozatról az Origo itt írt részletesen.

Khan-Cullorst az ingatlanügyei és más luxuskiadásai miatt komoly kritikák érték még a BLM-en belül is. A New York-i radikális baloldali szervezet vezetője, Hawk Newsome vagyonosodási vizsgálatot követelt Khan-Cullorsszal szemben, mivel értékelése alapján

Az egyre sokasodó kritikáknak az lett a következménye, hogy Khan-Cullors április közepén bejelentette: Janaya and Patrisse Consulting tanácsadó cég felfüggeszti a tevékenységét.

Az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség a Black Lives Matter Global Network Foundation ügyvezető igazgatói tisztségéből történő távozása kapcsán a napokban megkereste Khan-Cullorst. A hírügynökség munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy

a lemondásának köze lehet-e a konzervatív sajtó által feltárt ingatlanbotrányokhoz, luxuskiadásokhoz és a sikkasztás gyanújához.

A radikális baloldali szervezet vezetője cáfolta, hogy azért távozna, mert sikkasztással gyanúsították meg. Saját bevallása alapján már hónapok óta tervezi a lemondását, mivel az új könyvére és a televíziós szereplésére kíván koncentrálni, a konzervatív sajtóban megjelent tényfeltáró anyagokat pedig „a személye ellen irányuló jobboldali támadásoknak" minősítette, amelyek nem befolyásolták őt a mostani döntésében.

A valóság ezzel szemben az lehet, hogy már a BLM is megelégelhette Khan-Cullors folyamatos botrányait, a vagyonosodásáról és a luxuséletmódjáról szóló híreket, így a radikális baloldali vezérnek távoznia kellett.

A fő kérdés most az, hogy sikkasztás gyanúja miatt Patrisse Khan-Cullorst valaha is felelősségre vonja-e az igazságszolgáltatás, vagy belpolitikai okokból eltussolják a kínos ügyeit, ő pedig tovább gyarapíthatja vagyonát a médiabeli, egyre aktívabb szereplése által.