Az Egészségügyi Világszervezet közölte: a koronavírus először Indiában megjelent B.1.617-es variánsának csak a delta, B.1.617.2-es mutációja számít aggodalomra okot adónak, a másik kettő nem.

WHO heti járványügyi jelentése szerint a B.1.617.2-höz képest alacsonyabb fertőzési mutatókat figyeltek meg a többi változatnál.

A WHO korábban az egész B.1.617-es variánst aggodalomra okot adónak minősítette, ám kedden jelezte, hogy annak csak az úgynevezett delta változata számít továbbra is annak. A variáns B.1.617.1-es, úgynevezett kappa változatát immár csak "érdeklődésre okot adó" mutációként tartják számon, míg a B.1.617.3-as változatát már annak sem, tekintve, hogy viszonylag ritkán fordul elő.

A B.1.617.2-ön kívül a koronavírus további három variánsát tartják még számon aggodalomra okot adó mutációként, mivel a korábbi vírusváltozatokhoz képest veszélyesebbek; fertőzőbbek, halálosabbak vagy kevésbé lehet hatásos ellenük a védőoltás.

Védőoltást kap egy asszony Mumbaiban, május 12-énForrás: AFP/Punit Paranjpe

Maria Van Kerkhove, a WHO Covid-19-cel foglalkozó technikai csoportjának vezetője elmondta: a vietnami hatóságok által szombaton jelentett új hibrid variáns a delta variációjának tűnik.
Az indiai járványügyi helyzet berobbanásáért részben felelőssé tett B.1.617 immár több mint 50 különböző területen van jelen, a variánsnak eddig három mutációját azonosították.