Bolgár állampolgárokat sújtott szankciókkal az amerikai kormány

Horizontal MEMBER OF THE NATIONAL ASSEMBLY PORTRAIT MEDIA
Deljan Pejevszki - korábbi felvétel
Vágólapra másolva!
Bolgár állampolgárokat, köztük négy korábbi és egy jelenlegi tisztségviselőt és egy üzletembert is szankciókkal sújtott az amerikai kormány korrupció miatt - jelentett be helyi idő szerint szerdán az amerikai külügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

Ned Price, az amerikai külügyi tárca szóvivője ismertette, hogy a büntetőintézkedésekkel sújtottak között van Alekszander Manolev korábbi gazdaságiminiszter-helyettes, Petar Haralampijev, a külföldi bolgárok ügyeivel foglalkozó ügynökség egykori vezetője és Kraszimir Tomov volt főtitkár is.

Az amerikai kormány szerint az érintettek

valamint politikai befolyásukat és hivatalos hatalmukat személyes céljaikra használták fel.

Deljan Pejevszki - korábbi felvétel Forrás: AFP/Nikolay Doychinov

Kenőpénzek, befolyással üzérkedés

Rajtuk kívül szankciókkal sújtotta még Washington Dimitrov Zseljazkovot, a különleges hírszerző berendezéseket ellenőrző állami hatóság egyik illetékesét, valamint Deljan Pejevszki egykori parlamenti képviselőt és oligarchát is. Az amerikai külügyminisztérium szerint Pejevszki Zselzjakov közvetítésével és segédletével befolyással üzérkedett és kenőpénzt fizetett, hogy elkerülje a felelősségre vonást és befolyást gyakoroljon a bolgár társadalom fő intézményei és szektorai felett.

A szankciók vagyonbefagyasztást jelentenek, emellett amerikai állampolgárok és vállalatok semmilyen üzletet nem köthetnek az érintettekkel.

Ezzel párhuzamosan a washingtoni pénzügyminisztérium is bejelentette, hogy korrupciós listára helyezte Pejevszkit, Zselzjakovot és egy másik bolgár oligarchát, Vaszil Bojkovot, továbbá 64 olyan céget és egyéb jogi személyt, amelyeket Bojkov és Pejevszki irányít, s amelyek "kiterjedt korrupciós tevékenységben játszanak szerepet". A pénzügyminisztérium aláhúzta, hogy ez a legnagyobb léptékű ilyen korrupcióellenes intézkedés, amelyet a tárca valaha végrehajtott.