300 felfegyverzett migráns támadt a francia rendőrökre Calais-ban

refugee Horizontal
Migrants walk next to makeshift tents set up at a camp in Calais, northern France, on Novenber 26, 2019. (Photo by DENIS CHARLET / AFP)
Vágólapra másolva!
A Calais-i „dzsungel" 2016-ban történt felszámolása óta nem volt olyan súlyos összecsapás a migránsok és a francia rendőrök között, mint most a napokban. Sajtóinformációk és a rendőrség beszámolója alapján mintegy 300, vasrudakkal felfegyverzett migráns támadt a rendvédelmi szervek munkatársaira. A migránstámadás következtében 32 rendőr sérült meg. A helyi jobboldali politikusok az új, kialakulóban lévő migránstábor felszámolását követelik a francia belügyminisztertől, mert szerintük csak így lehet megakadályozni egy új „dzsungel" létrejöttét.
Vágólapra másolva!

A franciaországi Calais-ban keddről szerdára virradólag 50 illegális migráns próbált betörni a kikötő területére, vélhetően azért, hogy valamilyen járművel – hajóval vagy kamionnal – az Egyesült Királyság partjai felé vegyék az irányt – közölte a Franceinfo.fr nevű hírportál.

Az erőszakos migránsokat a francia rendőrök kiszorították a területről, de hamarosan még több,

mintegy 300 migráns tért vissza vasrudakkal felfegyverkezve, és támadt rá ismét a rendvédelmi szervek munkatársaira.

A rendőrök és a migránsok közötti heves összecsapás hajnali 3 órától reggel 8 óráig tartott. Pas-de-Calais megye prefektusa, Jean-Claude Leroy azt nyilatkozta a France Bleu Nord rádiónak, hogy

a „dzsungel" néven emlegetett calais-i migránstábor 2016. októberi felszámolása óta – amelynek során 6400 illegális bevándorlót telepítettek ki és szállítottak át más szálláshelyekre – nem történtek ilyen jellegű erőszakos összecsapások a bevándorlók és a francia rendőrök között.

A helyi rendőrszakszervezet vezetője, Manuel Vanoeteghem pedig azt mondta, hogy

– fűzte hozzá.

A francia jobboldal azt követeli Macron belügyminiszterétől: akadályozza meg, hogy újabb „dzsungel" jöjjön létre Calais-ban

Calais jobboldali polgármestere, Natacha Bouchart (Les Républicains-LR) és a várost magában foglaló Hauts-de-France régió elnöke, a szintén jobboldali Xavier Bertrand (LR) a migránstámadást követően nyílt levében fordultak Emmannuel Macron államfő belügyminiszteréhez, Gérald Darmaninhoz – adta hírül a France Bleu Nord.

A belügyminisztertől a jobboldali politikusok azt követelték, hogy akadályozza meg egy „dzsungel" létrejöttét Calais-ban.

Bouchart és Bertrand szerint

A jobboldali politikusok úgy tudják, hogy az új migránstáborban nagyjából 500 illegális bevándorló tartózkodhat.

A címlapi kép illusztráció, korábbi felvétel Calais-ból.