Csütörtökön egy halálos áldozata sem volt a járványnak Csehországban

Prága, 2021. május 31. Védőmaszkos pincérnő rendelést vesz fel vendégektől a prágai Café Louvre-ban 2021. május 31-én. Csehországban ettől a naptól kezdve fogadhatnak ismét vendégeket zárt terükben az éttermek, kávéházak, bárok, miután az előző év decemberétől zárva kellett tartaniuk a koronavírus-járvány miatt. MTI/EPA/Martin Divisek
Vágólapra másolva!
Csehországban csütörtökön 430 új, igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok, ez 75-tel kevesebb, mint egy hete. Az egészségügyi tárca legfrissebb kimutatása szerint csütörtökön egyetlen cseh állampolgár sem halt meg a vírus okozta Covid-19 betegségben. Erre legutóbb tavaly szeptember 2-án, tehát kilenc hónapja volt példa.
Vágólapra másolva!

A járvány tavaly márciusi kitörése óta Csehországban 1,66 millió ember betegedett meg bizonyíthatóan Covid 19-ben, eddig 30 142 haltak meg. Míg áprilisban a napi halálesetek száma átlagban 84 volt, az utóbbi napokban már tíz alatt mozgott.

Miközben a koronavírus-járvány gyengül, az oltási folyamat erősödik.

Andrej Babis miniszterelnök pénteki közlése szerint szerdán és csütörtökön egyaránt mintegy 110 ezer adag vakcinát adtak be az embereknek. Jelenleg már a 16 évesek is jelentkezhetnek oltásra.

Csehországban továbbra is csak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinákat használják. A beadott vakcinák 80 százaléka a Pfizer/BioNTech által gyártott Comirnaty.

Védőmaszkos pincérnő rendelést vesz fel vendégektől a prágai Café Louvre-ban 2021. május 31-én Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Az utóbbi hét napban százezer emberre 24 új fertőzés esett,

május elején ez a mutató még száz felett mozgott.

A kórházakban mintegy 480 ember van, és ez a szám 40 százalékkal alacsonyabb, mint egy hete. A orvosok szerint súlyos állapotban mintegy 70 beteg van. Minden kórház már visszatért a korábbi megszokott munkarendjéhez.