Kepes András baloldali riporter 2021. június 4-én, a trianoni békediktátum aláírásának a 101. évfordulóján – amely dátum 2010 óta a nemzeti összetartozás napja – arról beszélt Erdély történelmi központjában, Kolozsvárott, hogy – szerinte – „nincs közös magyar történelem, Magyarország pedig tízévente újrahazudja a múltját".

Kepes András volt a 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét egyik vendége. A baloldali riporterrel, saját meghatározása szerint íróval Büchler András beszélgetett a Kolozsvár belvárosában található Bánffy-palota udvarán a 10 évvel ezelőtt megjelent, tavaly pedig átírt és újra kiadott úgymond regényéről, a Tövispusztáról. A beszélgetésre éppen június 4-én került sor.

Kepes András a 10. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten, 2021. június 4-énForrás: Facebook/Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

A Maszol.ro erdélyi magyar hírportál beszámolója alapján Kepes – többek között – azt mondta: „A mű keretét egy temetés adja az ezredfordulón. A regény egyik főhősét temetik, és remélik, vele együtt a zűrös XX. századot is. Az elbeszélő egy fiatal médiaművész, az elhunyt unokája, aki családi anekdotákon keresztül próbálja feltérképezni a múlt eseményeit", mert a szerző szerint „a személyes élményekből jobban kikerekedhet a múlt, mint a »tízévente újrahazudott« történelemből".

Ezt követően Büchler egyik felvetésére Kepes hozzáfűzte: „kelet-európai sajátosság, hogy egy nemzetnek nincsen közös történelme", így szerinte „nekünk, magyaroknak sincs, nem gondoljuk át, mi történt velünk az elmúlt száz évben, hitelét vesztette az a narratíva, ami a XX. századról szól". 

Kepes András véleménye alapján tehát Magyarország tízévente „újrahazudja" a múltját, nekünk, magyaroknak pedig nincs közös történelmünk... 

A baloldali riporter „egész véletlenül" a trianoni békediktátum aláírásának a 101. évfordulójára időzítette a provokációját, amely dátum 2010 óta a nemzeti összetartozás napja, ráadásképpen mindezt éppen Kolozsvárott, Erdély történelmi központjában tette!