Újabb olasz régiókban törölték el a korlátozásokat

Olaszország koronavírus turizmus Róma Colosseum
Tourists at the Colosseum in Rome, Italy on May 31, 2021. The Italian government is gradually easing lockdown measures after months of restrictions due to the coronavirus (COVID-19) pandemic and starting to welcome back vaccinated foreign tourists to Italy. (Photo by Andrea Ronchini/NurPhoto) (Photo by Andrea Ronchini, Ronchini / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Olaszországban újabb régiókban törölték el a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat hétfőtől. A lakosság átoltottsága 24 százalékos az egészségügyi tárca adatai szerint.
Vágólapra másolva!

Fehér zónába került át Abruzzo, Umbria, Liguria és Veneto tartomány. Egy héttel ezelőtt már ugyanilyen besorolást kapott Friuli-Venezia Giulia, Molise és Szardínia.

Újabb olasz régiókban törölték el a koronavírus-járvány miatti korlátozásokat hétfőtől Forrás: NurPhoto via AFP/Andrea Ronchini/NurPhoto/Andrea Ronchini, Ronchini

A húsz tartományból hét van fehér besorolásban. Jelenleg minden ötödik olasz már fehér zónában él.

Június 21-től az egész országban feloldhatják a korlátozásokat

A fehér színű járványfokozat azt jelenti, hogy

az érintett térségekben minden korlátozást eltöröltek,

egyedül a maszk viselete és a biztonsági távolság betartása maradt érvényben.

A fehér zónákban megszűnt az esti kijárási tilalom is, és megnyitottak a zártterű uszodák. A zárt térben rendezett csoportos ünneplés, legyen szó házibuliról vagy esküvői ebédről továbbra sem engedélyezett.

Június 14-től további régiók csatlakozhatnak a fehér övezethez, és a tervek szerint június 21-től az egész országban feloldhatják a járványintézkedéseket. Június 21-től akarják országosan megszüntetni a kijárási tilalmat is.

Utóbbi jelenleg éjféltől reggel öt óráig érvényes a még nem fehér zónának számító tartományokban.

Lassan térnek vissza a külföldi turisták

Az olaszországi vendéglátás szabadtéren korlátozások nélkül működik, az éttermek és bárok belső terében viszont egy asztalnál csak hatan foglalhatnak helyet. A diszkók és zártterű szórakozóhelyek újranyitásáról a kormány keddre ígért döntést.

Számítások szerint a korlátozások országos oldása június második felétől löketet adhat az idegenforgalomnak. Hiába indult újra az idegenforgalmi szezon május közepétől, a fenntartott korlátozások miatt a külföldi turisták lassan térnek vissza.

A La Repubblica napilap beszámolója szerint

igaz többnyire olaszokkal. Velencében újraindult a vaporetto-komphajók járvány előtti menetrendje, de a főváros, Róma egén még alig látni repülőt.

A felmérések szerint az olaszok egyötöde foglalta le már a nyaralását, majdnem kizárólag belföldön.

A fiatalok oltásával akrják felgyorstani a vakcinázást

Hétfői adatok azt mutatják, hogy valamivel több mint 38 millió olasz kapott már védőoltást. A második dózisban is részesültek száma azonban lassan emelkedik, most érte el a 13 milliót, ami azt jelenti, hogy

a lakosság 24 százaléka van átoltva.

A régiók a fiatalok oltásával igyekeznek gyorsítani a vakcinázást: a Lazio tartománybeli Rieti városában vasárnap megkezdődött a 12 és 16 év közöttiek oltása. A több mint ötmilliós tartományban tízezer tinédzser oltását tervezik a következő hetekben, miközben még zajlik az ötven és hatvan év közötti korosztály első oltása.