Hatvanháromra emelkedett két dél-pakisztáni vonat ütközése halálos áldozatainak száma egy nappal azt követően, hogy a mentők további 12 holttestet emeltek ki az összeroncsolódott kocsikból - közölték kedden a hatóságok.

Az ütközés egy rossz állapotú vasúti pályán történt a Szindh tartomány déli részén fekvő Daharki város közelében, amikor egy gyorsvonat belerohant egy másikba, amely percekkel korábban, hétfőn hajnalban kisiklott. Az országban az elöregedett vasúthálózat és a jelzőlámpák nem megfelelő karbantartása miatt gyakoriak a vonatbalesetek.

A roncsokat távolítják el a vágányrólForrás: MTI/AP/Faríd Hán

Az utasok többsége aludt, amikor a déli kikötőváros, Karacsi és a keleti Pandzsáb tartománybeli Szargodha között közlekedő Millat Express kisiklott, és több kocsija felborult. Miközben az utasok igyekeztek kiszállni, egy másik gyorsvonat, a Sir Syed Express belerohant a kisiklott vagonokba. Mindkét vonaton mintegy 1100-an voltak.

A mentési munkálatok hétfőn egész nap, az éjszaka folyamán és kedden is folytak. Nem világos, hogy pontosan mi okozta a kisiklást. Aijaz Ahmed, a Sir Syed Express mozdonyvezetője elmondta, hogy fékezett, amikor meglátta a mozgásképtelenné vált vonatot, de nem volt ideje elkerülni az ütközést.

Egy áldozat roncsok közül kiemelt holttestét viszik katonákForrás: MTI/AP/Faríd Hán

Azam Szváti vasútügyi miniszter szerint a szakértők még mindig próbálják megállapítani a baleset okát. A politikus kijelentette, hogy minden szempontot megvizsgálnak, beleértve a szabotázs lehetőségét is.
Kedd délre a hadsereg közölte, hogy a mentési művelet befejeződött, és nekiláttak a vasúti pálya javításának, hogy a vonatforgalom mielőbb újraindulhasson.

1990-ben Dél-Pakisztánban egy tömött személyvonat belehajtott egy álló tehervonatba, 210 ember halálát okozva az ország történetének legsúlyosabb vasúti katasztrófájában.