Olaszország 2021: Nem akart házasodni, megölték

Vágólapra másolva!
Egy pakisztáni fiatalt fojtottak meg rokonai, mert nem akart férjhez menni. A bevándorlók integrálódása lassú folyamat, évi több száz eset végződik erőszakkal az európai országban.
Vágólapra másolva!

Megtagadta a kényszerházasságot egy 18 éves pakisztáni lány, a nagybátyja és unokatestvérei megfojtották. Mindez Olaszországban történt, Reggio Emiglia tartomány Novellara településén, ahol a család évek óta bevándorlóként élt. Az olasz sajtó heteken keresztül foglalkozott Saman Abbas eltűnésének hírével, több olasz politikus is véleményt nyilvánított az ügyről. Mindenki abban reménykedett, hogy az arab világ hímsovinizmusa ellen fellázadt lány életben van. Holttestét azonban elásva találták meg egy lakatlan helyen. A megrázó eset betekintést enged a nyugati szabadságtól oly távoli arab mentalitásba. Az események kimenetelére, illetve a gyilkosság körülményeire Saman Abbas 16 éves testvérének vallomása derített fényt. A gyilkosság előestéjén a 33 éves nagybácsi, Danish Hasnain két unokatestvére társaságában jelent meg Saman Abbas otthonában lapátokkal és zsákokkal felszerelve. A szülők ellenállás nélkül átadták lányukat, miután a férjjelölt kijelentette: „Majd én elintézem". Távozásuk után az apát rosszullét kerítette hatalmába, mégsem értesítette a hatóságokat attól tartva, hogy a rettegett rokon az egész családdal végez. Pár óra múlva a „vőlegény" visszatért zsákok és lapátok nélkül. „Elvégeztem a munkát" - jelentette ki a szülőknek.

A fiatal lánynak azért kellett meghalnia, mert megszegte a pakisztáni szabályokat. A rendőrség öt személy ellen indított eljárást, a lány szülei, a gyilkosságot végrehajtó nagybáty, Danish Hasnain és a két unokatestvér. Egyikük a francia hatóságok által jól ismert, büntetett előéletű személy, aki ellen európai elfogatási parancs volt érvényben, kitoloncolásra várt Olaszországban.

Európai elfogató parancsot bocsátottak ki a 33 éves pakisztáni klánt rettegésben tartó véreskezű Danish Hasnain ellen is, akinek a hatóságok a mai napig nem akadtak nyomára.

Nem elszigetelt egyedülálló esetről van szó, írják az olasz napilapok. Saman halála csapán egyike az arab származású nőkön elkövetett erőszakos, szabadságsértő cselekedeteknek. Reggio Emilia tartományban évente akár száz hasonló eset is előfordul, bár nem mindig végződik halálos kimenetellel. Számos erőszakos eset kerül a kiskorúak bíróságára, amely arab származású családok lánygyermekét érő pszichés és fizikai erőszakról tanúskodik.