259 embert tartóztattak le az ausztrál és az új-zélandi hatóságok az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) segítségével végrehajtott, évek óta zajló nagyszabású kábítószer-ellenes művelet során - közölte kedden az ausztrál rendőrség.

Reece Kershaw rendőrfelügyelő a sajtónak azt mondta, a gyanúsítottak motorbiciklis bandák, illetve az ausztrál maffia és ázsiai kartellek tagjai, akik a nyomozás szerint ipari mennyiségben csempésztek kábítószert Ausztráliába.

A 2018-ban elindított művelet során a hatóságok feltörték a bűnbandák titkosított kommunikációs hálózatát, több mint 25 millió, drogcsempészettel és gyilkosságokkal kapcsolatos üzenetváltásokat szerezve meg  ezáltal. A rajtaütések során 3,7 tonnányi kábítószert, 104 tűzfegyvert és körülbelül 45 millió ausztrál dollárt találtak. 

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök (balra) is részt vett az akcióról beszámoló sajtókonferenciánForrás: AFP/David Gray

A tájékoztatás szerint Ausztráliában 224, Új-Zélandon pedig 35 embert tartóztattak le,  és további letartóztatások is várhatóak.

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök kijelentette, hogy az akció súlyos csapást mért a szervezett bűnözésre.