A gyerekrablás vált a terroristák új taktikájává az afrikai országokban

kisebbség vallás vallási közösségek védelme  család menekült Mozambik
People gather under a makeshift displacement shelter as they arrive at Paquitequete beach in Pemba on May 22, 2021, after fleeing Palma by boat with forty nine other people. - The Paquitequete beach in Pemba is where most of the internally displaced people (IDP) arrive by boat from northern Mozambique and spend their first nights before being moved to an indoor sports stadium. Pemba, the capital of Cabo Delgado has taken in tens of thousands of people fleeing from violence wreaked by Islamist insurgents across the northern province for over three years. (Photo by JOHN WESSELS / AFP)
Vágólapra másolva!
Több tucat gyereket, főként lányokat raboltak el dzsihadista szervezetek Mozambikban tavaly, de a segélyszervezetek szerint a valós számok még ennél is magasabbak lehetnek. A terroristák egész falvakat gyújtanak fel, a férfiakat lefejezik, a nőket elrabolják.
Vágólapra másolva!

A Save the Children (Mentsük meg a Gyermekeket) nevű nemzetközi segélyszervezet sajtóközleményben felhívja a figyelmet arra, hogy Mozambik konfliktus sújtotta részén a gyermekrablás vált a fegyveres csoportok új taktikájává.

A fegyveres csoportok - köztük az al-Shabaab dzsihadista szervezet - az utóbbi időben fokozták támadásaikat Mozambik északi, zömében muszlimok lakta Cabo Delgado tartományában. A terroristák nem ritkán

egész falvakat gyújtanak fel, a férfiakat lefejezik, a nőket elrabolják.


Március végén az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető fegyveresek lerohanták a tartományban található Palma városát, és több tucat emberrel, köztük külföldi állampolgárokkal is végeztek.

A nemzetközi szervezet részéről rámutatnak arra, hogy 2020 előtt nem érkeztek jelentések gyilkosságokról és gyermekrablásokról.

Nem tudni, hány gyermeknek sikerült elszöknie fogvatartóitól.

Civil szervezetek és az ENSZ adatai szerint a dzsihadisták terrorja a térségben már 2800 halálos áldozatot követelt, és az erőszak elől 700 ezer ember, köztük 364 ezer kiskorú kényszerült elmenekülni.

Címlapi képünk illusztráció.