Megölt egy oknyomozó újságírót, 50 évre is börtönbe kerülhet

AFP logó, mikrofon, újságíró, riport, illusztráció,
AFP, M6 and C-News microphones are pictured during a press conference at the Epinal courthouse, on April 16, 2021, in Epinal, eastern France. (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP)
Vágólapra másolva!
Bűnösnek találta a mexikói bíróság Juan Francisco Picost, a Sinaloa-kartell nevű bűnszervezet tagját az AFP francia hírügynökség egyik újságírójának gyilkossági ügyében. A vád szerint a férfi egy társával együtt ölte meg az oknyomozó újságírót, aki a kábítószer-kereskedelemről és a mexikói szervezett bűnözésről publikált. 
Vágólapra másolva!

Juan Francisco Picos társát már tavaly februárban 14 év és nyolc hónap börtönbüntetésre ítélték a gyilkosságért. A mostani tárgyalást vezető José Noé Egure bíró azt közölte, hogy Picos büntetését később hirdetik ki.

A maximálisan kiszabható börtönbüntetés akár 50 év is lehet.


A nyomozás szerint a most elítélt férfi a felelős a gyilkosság kiterveléséért is.

A 2017-ben meggyilkolt Javier Valdez több nemzetközi díjat kapott a kábítószer-kereskedelemről és a mexikói szervezett bűnözésről szóló tényfeltáró riportjaiért, és a témában több könyve is megjelent. A gyilkosság miatt az ENSZ és az Európai Unió is felháborodásának adott hangot.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi jogvédő szervezet szerint

Mexikó az egyik legveszélyesebb hely a világon a sajtóban dolgozók számára.

Az országban a legtöbb gyilkosságot a kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatban követik el, újságírókat azért vesznek célba, mert írnak ezekről az ügyekről, de a politikai korrupció feltárása is nagyon veszélyes számukra. Civil szervezetek szerint az újságíró-gyilkosságok elkövetőinek több mint 90 százaléka büntetlen marad.