Radikális baloldali Antifa-aktivisták a torontói Ryerson Egyetem előtti téren az intézmény névadójának, Egerton Ryersonnak, a modern kanadai oktatási rendszer megteremtőjének előbb meggyalázták, majd pedig ledöntötték a szobrát. A felsőoktatási intézmény vezetése – engedve a radikális baloldal nyomásának – már közölte, hogy a szobrot nem fogják visszaállítani.

Az 1803-1882 között élt metodista vallású Egerton Ryersonhoz kötődik a modern kanadai oktatási rendszer kiépítése, illetve jelentős modernizálása. Az aktív éveiben, 1841 és 1876 között kisebb megszakításokkal előbb Ontario állam, majd pedig Brit Kanada oktatásért felelős minisztere volt.
Már életében nagyon tisztelték, halála után pedig róla neveztek el több oktatási intézményt, ezek egyikéből jött létre 1948-ban a torontói Ryerson Egyetem. A nevét egy könyvkiadó és egy Ontario állambeli kistelepülés is viseli.

Egerton Ryerson meggyalázott szobra a torontói Ryerson Egyetem előtti térenForrás: Hans Lucas via AFP/Robin Pueyo

A radikális baloldalnak az lehet vele a problémája, hogy az úgynevezett „fehér" oktatási rendszer mellett az őslakos indiánok bentlakásos iskolarendszerének a kiépítésében is részt vett. Ezek a speciális iskolák 1874-től 1996-ig működtek, és mintegy 150 ezer indián gyermek tanult itt, akiknek egy része nem önként jelentkezett ezekbe az intézményekbe, hanem elszakították őket a családjaiktól, és „civilizatórikus" szándékkal, etnokulturális értelemben megpróbáltak belőlük angolszász kanadaiakat faragni.

Ezt a XIX. századi eredetű oktatási politikát 2015-ben a Justin Trudeau vezette kanadai liberális kormány által létrehozott vizsgálóbizottság „kulturális genocídiumnak" minősítette.

A bentlakásos iskolákban számos visszaélést, atrocitást követtek el az indián diákokkal szemben, ezért is szüntették meg azokat.

Az első visszaélésekről, atrocitásokról szóló beszámolók 1915-ből származnak, tehát mindezekért az 1882-ben meghalt Ryersont nem lehet felelőssé tenni. A miniszter amúgy soha nem tanított ilyen jellegű oktatási intézményekben, és nem maradtak fenn arról feljegyzések, hogy ő valaha is bántalmazott volna indián gyermekeket.

Ennek ellenére június 6-án Antifa-aktivisták előbb meggyalázták, majd pedig ledöntötték az oktatási miniszternek a torontói Ryerson Egyetem előtti téren 1889 óta ott álló szobrát – hívta fel rá a figyelmet a Post Millennial felelős szerkesztője, Andy Ngo a Twitter-oldalán.

Az egyetem kancellárja, Mohamed Lachemi a szobor ledöntése után néhány órával kiadott egy közleményt, amelynek alapján – engedve a radikális baloldal nyomásának – leszögezte, hogy nem tervezik Egerton Ryerson emlékművének a visszaállítását.