Az Egyesült Államok két hónapra elegendő élelmiszerrel támogatja az etiópiai Tigrét

politics vote unrest conflict Horizontal
Egy nő a segélyként kapott korsónyi búzával - korábbi felvétel
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok több mint 181 millió dollár (mintegy 51 milliárd forint) támogatást nyújt az észak-etiópiai Tigré tartománynak nemzetközi fejlesztési hivatalán (USAID) keresztül elsősorban élelmiszer -és ivóvízellátásra. A hivatal szerdai közleményében egyúttal felszólították Addisz-Abebát, tegye lehetővé a segélymunkások bejutását a területre.
Vágólapra másolva!

A bejelentés szerint az adományból élelmiszerrel és ivóvízzel látnák el a tartományt, ahol az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) múlt heti közlése szerint az emberek 91 százaléka szorul sürgősen élelmiszersegélyre.

Az USAID részéről azt közölték, hogy az adományból

közel két hónapig 3 millió ember élelmiszer-ellátását tudják majd biztosítani,

valamint műtrágyát, mezőgazdasági eszközöket és vetőmagokat juttatnának a farmereknek. Emellett az USAID pszichológiai segítséget nyújtana a nemi erőszak áldozatainak is.

Egy nő a segélyként kapott korsónyi búzával - korábbi felvétel Forrás: AFP/Eduardo Soteras

A térségben november elején robbantak ki a harcok,

miután a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei megtámadtak egy katonai bázist, az etióp haderő pedig ezután offenzívát indított. A harcokban és légicsapásokban ezrek veszthették életüket, és az Egyesült Államok azzal vádolja az etióp vezetést, hogy etnikai tisztogatást hajtott végre a régióban.

A hatmilliós Tigrében becslések szerint egymillió ember hagyta el otthonát a harcok elől menekülve.

A régió azóta nagyrészt elszigetelődött a külvilágtól.

Közel félmilliárd dollár

Az Egyesült Államok mind ez idáig közel 487 millió dollárnyi (közel 140 milliárd forintnyi) humanitárius segítséggel járult hozzá a válság enyhítéséhez. Május végén Washington bejelentette, hogy vízumkorlátozásokkal fogja sújtani azokat az eritreai és etiópiai tisztségviselőket, akik a tigréi konfliktus szításával vádolhatóak, illetve "nem tesznek jelentős lépéseket" az ellenségeskedések lezárására.