Így szerez információkat az amerikai baloldali fake news-csatorna, a CNN – I. rész

The Hill, Extra And The Embassy Of Canada Celebrate The White House Correspondents' Dinner Weekend WASHINGTON, DC - APRIL 24:  Michelle Kosinski attends the The Hill, Extra And The Embassy Of Canada Celebrate The White House Correspondents' Dinner Weekend
WASHINGTON, DC - APRIL 24: Michelle Kosinski attends the The Hill, Extra And The Embassy Of Canada Celebrate The White House Correspondents' Dinner Weekend at Embassy of Canada on April 24, 2015 in Washington, DC. (Photo by Dave Kotinsky/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A Tűzfalcsoport nevű tényfeltáró portál emlékeztet rá: a „függetlenobjektív" újságírás hierarchiájában a piramis tetején az angolszász hírcsatornák, így a brit BBC és az amerikai CNN állnak. Az azonban már köztudott, hogy a „függetlenobjektív" jelző csupán a látszat, egy mítosz, amit ezek a gigászi médiacégek felépítettek saját magukról. Aki a hitelességüket megkérdőjelezi, azt elmebetegnek állítják be: láthattuk, mi történt Donald Trumppal. A volt amerikai elnök hivatali idejének négy éve alatt folyamatos hadban állt az általa „fake news" médiának nevezett baloldali, fősodratú sajtóval. Mégis ki merte mondani az igazságot, hogy ezek a sajtóorgánumok tulajdonképpen bármit mondhatnak, a többség nem mer ellentmondani nekik. A Tűzfalcsoport cikksorozatában lerántja a leplet a morális felsőbbrendűség-érzetükben „lubickoló" erkölcsi hullákról a „függetlenobjektív" médiumoknál.
Vágólapra másolva!

Adott egy rendkívül csinos és ambiciózus riporterhölgy, Michelle Kosinski. Kifinomult, elegáns és gyönyörű fizikummal áldotta meg a sors, ezt az ajándékot pedig nem fél kihasználni. Egy amerikai viszonylatban kicsinek számító, harmincezer lelket számláló New Jersey-i kisvárosból, Willingboróból küzdötte fel magát a CNN egyik top újságírójává.

Michelle Kosinski 2015-ben Forrás: Getty Images/2015 Getty Images/Dave Kotinsky

Miamiban volt tudósító, ahol már 2005 és 2009 között olyan jól keresett, hogy egy 5,6 millió dolláros palotát tudott venni magának. Innen az NBC News külföldi tudósítójává lépett elő, 2010-ben pedig Londonba költözött. A későbbiekben még meglátják, igen szoros kötődése van azóta is a britekhez...

Ezután a CNN-hez igazolt, ahol 2014 és 2019 között vezető diplomáciai tudósító és a csatorna Fehér Házba akkreditált újságírója volt.

Fényes karrierjében még az sem okozott törést, hogy annak kezdetén, 2005-ben kellemetlen botrányba keveredett:

mikor New Jersey-ben egy áradásról tudósított egy kenuban ülve – azt állítva, hogy ilyen magas a vízállás – hirtelen elsétáltak mellette ketten.

Így derült fény arra, hogy csupán néhány ujjnyi vízben pózolt. Hát mit is vártunk egy „függetlenobjektív" újságírótól?

Michelle-re akkor talált rá a szerelem, mikor Londonban dolgozott: itt ismerkedett meg az özvegy, kétgyermekes gazdag filantróppal, Kimbell Duncannel. 2014-ben házasodtak össze: csodálatos – és rendkívül költséges – esküvőjükről még az amerikai háziasszonyok egyik példaképe, Martha Stewart is beszámolt.

A videón látható, hogy

a pár katolikus szertartáson fogadott egymásnak örök hűséget. A férj akkor még nem sejthette, hogy nem fog örökké tartani...

Londonban telepedtek le, annak is az előkelő Notting Hill negyedében, olyan szomszédokkal, mint a divattervező Stella McCartney, vagy az énekes Robbie Williams. Olyan jól érezték magukat a brit fővárosban, hogy az egyik túl hangos bulijukra még a rendőrséget is ki kellett hívni.

Veszedelmes viszonyok: Ágyban szerzett hírek – a Michelle Kosinski-affér

A történet másik szereplője Kosinskin kívül Kim Darroch, Kew bárója. Darroch jelenleg a brit parlament felsőházának tagja lordként, korábban David Cameron konzervatív miniszterelnök nemzetbiztonsági tanácsadója volt. 1978 óta házas, kétgyermekes édesapa. Több évtizedes diplomáciai közszolgálata azután ért véget, hogy az Egyesült Királyság washingtoni nagyköveteként tevékenykedett 2016 és 2019 között. 2019 júliusában

azért kellett lemondania tisztségéről, mert számos, a brit külügyminisztériumnak küldött diplomáciai jelentése kiszivárgott.

A jelentésekben élesen bírálta az Egyesült Államok akkori elnökét, Donald Trumpot és kormányzatát. Nem ez volt azonban az első alkalom, már 2016-ban kiszivárgott egy üzenete, melyben a frissen megválasztott elnökről úgy nyilatkozott, hogy a brit kormány könnyűszerrel tudná befolyásolni Trumpot.

Tehát egy pár hónapja kinevezett nagykövet ezt megúszta és maradhatott a pozíciójában, a 2019-es eset után azonban lemondásra kényszerült, és a Scotland Yard bűnügyi nyomozást is indított az ügyben.

Mégis mi volt a különbség a két szivárogtatás között?

Nos, az, hogy

felröppent a pletyka, miszerint Darrochnak 2018-ban több hónapon át tartó, szenvedélyes viszonya volt egy amerikai újságírónővel. Történetesen a híresztelések szerint ez a hölgy Michelle Kosinski volt,

aki ekkor már szintén házasságban élt. Természetesen a CNN tudósítója tagadta a házasságtörés vádját, és Vilmos herceg ügyvédjét bérelte fel a jogi csatározásokhoz (bár ő is elég gazdag, bizonyára a belé vakon szerelmes milliárdos férje is beszállt pár ezer vagy millió dollárral).

Az ügyben – nem világos, hogy pontosan mikor – az amerikai Igazságügyi Minisztérium is vizsgálatot indított, miután furcsállni kezdték, hogy az annyira azért nem jól bekötött Kosinski 2018-ban igencsak bizalmas fehér házi információkról közölt cikkeket.

A hírek szerint Darrochot gyanították a mögött, hogy Kosinski megírta: a CIA igazgatóját, Mike Pompeót nevezik ki külügyminiszternek, ami később meg is történt. Állítólag arról is tudott, hogy Pompeo Észak-Koreába látogat

- noha erről nem írt cikket, a Fehér Ház érdeklődését felkeltette a CNN újságírónője.

Az érzékeny információk tehát szivárogtak Kosinskihez, de jó darabig nem tudták, hogy honnan származik a jólértesültsége.

A gyanút az terelhette a brit nagykövetre, hogy a CNN újságírója megtudta, hogy az Egyesült Államok szigorú szankciókat tervez bevezetni Oroszországgal szemben.

A titkosított tervezetről privátban egyeztetett az Egyesült Államok Franciaországgal, Németországgal és az Egyesült Királysággal, mielőtt nyilvánosságra hozták volna. Egy forrás szerint Kosinski már a bejelentés előtt tisztában volt a szankciókkal. Miután a kör valamelyest leszűkült erre a pár szövetséges országra, tovább erősítette a gyanút, hogy a riporterhölgy az egyébként zárt ajtók mögött, Trump és Amerika ENSZ-hez delegált nagykövete, Nikki Haley közötti vitáról is tudomást szerzett.

A brit The Sun cikkében (mely már nem elérhető, de a Daily Mail írása hivatkozik rá itt!) azt állította, hogy

látta azokat az „intim" üzenetváltásokat, melyekben Darroch és Kosinski találkozót beszéltek meg.

Bár házasként mindketten tagadták, hogy viszonyuk lett volna,

Darroch távozása után öt hónappal Kosinski is otthagyta a CNN-t.

Ugyan nem perdöntő bizonyíték, de azért árulkodó...

Így szereznek tehát információkat a CNN top újságírói. Jusson eszükbe, mikor arra „vetemednek", hogy tőlük értesüljenek a friss hírekről.

A Tűzfalcsoport a nyugati baloldali sajtóorgánumok információszerzési módszereiről szóló sorozatának a folytatását ígéri.

Arról, hogy Soros György amerikai milliárdos magyarországi blogja, a 444.hu hogyan használja fel a CNN hazugságait, itt írtunk részletesen, szintén a Tűzfalcsoportra hivatkozva.