A koronavírus nem várt mellékhatása: egyre jobban terjed a gyerekmunka a világban

Horizontal CHILD CHILD WORKER DRYER AGRICULTURE COCOA POLICE POLICE OFFICER
Egy elefántcsontparti rendőr babszárítás közben állít meg egy gyereket az egyik kakaófarmon
Vágólapra másolva!
Nőtt az elmúlt években a gyerekmunkát végző kiskorúak száma, a koronavírus-járvány pedig jelentősen nehezíti a gyerekmunka visszaszorítását, és veszélybe sodorja az ezen a téren eddig elért eredményeket is - derül ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) és az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) által csütörtökön közzétett jelentésből.
Vágólapra másolva!

A két szervezet részéről rámutattak arra, hogy az elmúlt négy évben 8,4 millióval nőtt a munkára kényszerült gyerekek száma, így jelenleg mintegy

160 millió,

gyerekmunkát végző kiskorúról tudni világszerte.

A pandémia nyomán rengeteg felnőtt vesztette el a megélhetését, így sok családban a gyerekek váltak kenyérkeresővé.

Az ő helyzetüket tovább nehezíti, hogy a megbetegedések, illetve a járványügyi rendelkezések miatt sok iskola is bezárt.

A közzétett adatok szerint a vidéki térségekben a gyerekmunka közel háromszor gyakoribb, mint a városokban: a gyerekmunkát végzők 70 százaléka, azaz közel 112 millió gyerek a mezőgazdasági szektorban dolgozik. További 20 százalék - azaz 31,4 millió - a szolgáltatói szektorban, 10 százalékuk, vagyis 16,5 millióan pedig az iparban.

Egy elefántcsontparti rendőr babszárítás közben állít meg egy gyereket az egyik kakaófarmon Forrás: AFP/Sia Kambou

Veszélyes munkák

Hozzáteszik, hogy

2016 óta 6,5 millióval nőtt azon gyerekek száma, akik az egészségükre veszélyes munkát kénytelenek végezni.

velük együtt már összesen 79 millió kiskorút fenyeget ez a veszély.

Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója elmondta, azt szeretnék elérni, hogy a kormányok és a fejlesztési bankok kiemelten fontosként kezeljék azon programokat, amelyek a gyerekek kivezetését célozzák a munkaerőpiacról, illetve a visszaiskoláztatásukhoz nyújtanak segítséget. Hozzátette, hogy emellett támogatni kell a felnőttek munkához jutását elősegítő kezdeményezéseket is.

Megfordult a trend

Míg 2000 és 2016 között 94 millióval csökkent a gyerekmunkát végzők száma, 2016 után ez a trend megfordult. A jelentés a szubszaharai térséget említi példaként, ahol a népességnövekedés, a válságok, a mélyszegénység, valamint az egyenlőtlen szociális háló következtében 16,6 millióval nőtt a gyerekmunkát végzők száma.

A pandémia nyomán a jövő év végéig további 9 millió gyereket fenyegethet a gyerekmunka veszélye.
A gyerekmunka felszámolásának nemzetközi éve egy olyan kezdeményezés, amely az ENSZ azon fejlesztési célját szolgálja, hogy a gyerekmunkát 2025-ig teljesen megszüntessék.