Újabb, korrupcióval kapcsolatos bűncselekménnyel vádolták meg Mianmarban az ország február elején őrizetbe vett addigi vezetőjét, Aung Szan Szú Kjít és kormányának két korábbi tisztségviselőjét - adta hírül csütörtökön az állami kézen lévő Global New Light of Myanmar című újság.

A bejelentés szerint az ügy a Nobel-békedíjas politikus vezette alapítvány egyik, a gyanú szerint helytelenül kezelt földtulajdonával kapcsolatos, valamint azon korábbi vádakkal, melyek szerint Aung Szan Szú Kjí aranyat és pénzt fogadott el. Ha bűnösnek találják, a 75 éves politikusra akár 15 év börtönbüntetést is kiszabhatnak.

Aung Szan Szú Kjít korábban már perbe fogták a közrend megzavarásának és a távközlési törvény megsértésének a gyanújával is.

A katonai junta mindenképpen börtönben akarja tudni Aung Szan Szú KjítForrás: AFP/Ye Aung Thu

Mianmarban a hadsereg február elsején, a parlament megalakulása előtt pár órával vette át a hatalmat, őrizetbe véve a kormányzó Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) számos vezetőjét, köztük Aung Szan Szú Kjít, az ország akkori de facto vezetőjét. A puccs óta rendszeresek a tömegmegmozdulások, amelyek ellen a hadsereg egyre keményebben lép fel.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a puccs óta a biztonsági erők legalább 857 embert öltek meg, és több mint 5800-at vettek önkényesen őrizetbe.