Az Európai Számvevőszék jelentése alapján "a Frontex az illegális migráció és a határokon átnyúló bűncselekmények elleni küzdelemben nem elég hatékony". Az uniós szerv tavaly amúgy 2,1 millió eurót költött rendezvénysorozatokra, vacsorákra és luxuséttermekre – hívja fel rá a figyelmet a brüsszeli forrásokra hivatkozó V4NA nemzetközi hírügynökség.

A Frontexet, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséget 2004-ben alapították, azóta a szervezet feladatkörei folyamatosan bővültek, ahogy a pénzügyi keret is. 2006-ban a Frontex 19 millió euróból gazdálkodott, míg tavaly már 490 millió euró felett rendelkezett.

A Frontex munkatársai a bolgár-török határkerítésnél. A kép illusztrációForrás: AFP/Nikolay Doychinov

Ennek ellenére az uniós számvevőszék állásfoglalása szerint azonban "a Frontex az illegális migráció és a határokon átnyúló bűncselekmények elleni küzdelemben nem elég hatékony".

A több mint 50 oldalas elemzés során emlékeztettek arra, hogy "az új megbízatások teljesítése érdekében a Frontex 2027-ig 10 ezer új operatív ügynökkel bővül, és átlagosan 900 millió eurós költségvetése lesz".

Az EuObserver szerinta Frontex tavaly 2,1 millió eurót költött rendezvénysorozatokra, vacsorákra és luxuséttermekre. Ezen okok miatt az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) új munkacsoportot hozott létre, tizennégy EP-taggal. Az új bizottság célja, hogy az ügynökség működését, tevékenységét és az alapvető jogok tiszteletben tartását vizsgálja, mivel a Frontexszel kapcsolatban felmerült az is, hogy – állítólag – erőszakosan lépett fel az illegális migránsokkal szemben.

Az uniós könyvvizsgálók megállapításai szerint egyébként az ügynökség büdzséjét eddig konkrét kritériumok nélkül határozták meg, így nem is lehetett felmérni a Frontex szükségleteit.

Leo Brincat, az Európai Számvevőszék egyik tagja a Frontexszel kapcsolatban azt nyilatkozta: "köznyelvi kifejezéssel élve úgy gondolom, hogy a Frontex túlnőtte magát. Amikor valamilyen szervezet bővül, természetesen időbe telik a növekedés folyamatának feldolgozása. De a Frontex vezetése túl sok változáson ment keresztül túl gyorsan, és most úgy gondolom, hogy ennek fizetjük meg az árát".
Az Európai Számvevőszék azután tette közzé a jelentését, hogy a médiában számos vád érkezett a Frontexszel szemben az elmúlt hónapokban a határvédelem elégtelensége miatt.

Az ügynökségnek ráadásul az elmúlt években folyamatosan újabb feladatokkal kell megbirkóznia. Az Európai Bizottság tervei szerint, amit a mediterrán országok is támogatnak, a Frontexnek egyre nagyobb szerepet kellene betöltenie az olyan illegális migránsok visszatoloncolásában, akik nem rendelkeznek érvényes tartózkodási engedéllyel.