Eltűnt 120, a RAI olasz közmédia tulajdonában lévő műalkotás a műsorszolgáltató irodáiból szerte az országban, vélhetően becstelen alkalmazottak lopták el őket - írják pénteki olasz lapok.

Az ellopott alkotások között olyan művek szerepelnek, mint Amadeo Modigliano Petit fils, Camille Corot La Route de Sevre, Claude Monet Paysage de Verneuil, vagy Giorgio de Chirico Vita nei campi című festménye. Ez utóbbit utoljára 2004-ben látták a RAI római székházának falán lógni.

Nyomtalanul eltűnt a közmédia szimbólumának számító, az 1960-as évek óta a RAI székházának bejárata előtt álló lószobornak - a szicíliai Francesco Messina alkotásának - egy másolata is.Egyes esetekben értéktelen másolatokkal helyettesítették az ellopott műveket.

A kár tízmillió eurós nagyságrendű lehet.

Az olasz közmédia mintegy 1500 darabból - festményből, szoborból, faliszőnyegből - álló, 100 millió euró értékű műgyűjteménnyel rendelkezik, 1996-ban kiállítást is rendeztek a legszebb festményekből a dél-olaszországi Leccében.
Az évtizedek alatt elkövetett lopásokra akkor derült fény, amikor észrevették, hogy Ottone Rosai firenzei expresszionista festő Architettura című képét másolattal pótolták. Az eredetit még az 1970-es években lopta el egy alkalmazott, aki aztán eladta azt. A tolvaj kiléte ismert, de cselekménye már elévült. A római ügyészség és a csendőrség műkincsvédelmi részlege vizsgálatot folytat az évtizedekre visszanyúló rejtélyes műkincseltűnések ügyében.

A művészeti alkotásokat az előfizetési díjakból vásárolták.