Szijjártó Péter válaszolt Barack Obamának - videó

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2021. május 11. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Leier Hungária Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. május 11-én. Három helyszínen, Hajdúszoboszlón, Pécsen és Jánosházán, együttesen 6,5 milliárd forint értékű beruházást hajt végre a magyar építőanyagipar egyik meghatározó szereplője, az osztrák családi tulajdonban lévő Leier csoport. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Barack Obama minden tiszteletet megérdemel, ugyanakkor jogosan várjuk el mi, akik egy ezeréves államisággal rendelkezünk itt Európa közepén, hogy adja meg nekünk is, magyaroknak is a tiszteletet - mondta Szijjártó Péter Barack Obama korábbi kijelentésére reagálva. 
Vágólapra másolva!

Barack Obama természetesen minden tiszteletet megérdemel, hiszen hogyha egy politikust kétszer egymás után megválasztanak az Egyesült Államok elnökének, akkor nekünk ez iránt a tiszteletünket kell kifejezni. A személy iránt is és a kétszeres választási győzelme iránt is. Ugyanakkor szerintem jogosan várjuk el mi, akik egy ezeréves államisággal rendelkezünk itt Európa közepén, hogy bármilyen erős országot is vezessen valaki, bárhányszor is válasszák meg, adja meg nekünk is, magyaroknak is a tiszteletet – reagált Szijjártó Péter az Egyesült Államok korábbi elnökének kijelentéseire a Hír TV-nek adott interjújában.

Barack Obama korábban azt mondta, hogy a demokrácia lebontása lépések sorozata, ahogy azt Magyarországon is láthattuk.

A külgazdasági és külügyminszter szerint

az említett kijelentésből, hiányzik ezt a tisztelet,

és "ha nem tudjuk a kölcsönös tisztelet talajára visszavinni a nemzetközi politikát, akkor nem biztos, hogy túlságosan szép korszak köszönt majd a világra."

A magyar emberek döntési képességeit vonja kétségbe

A miniszter sértőnek és gőgösnek nevezte a volt elnök azon kijelentését, amikor a magyar demokrácia nem elég mélyen történő gyökerezéséről beszél, összehasonlítva az amerikaival. Szijjártó óva intene mindenkit egy ilyen összehasonlítástól, mert ahogy fogalmazott:

A magyar demokrácia leépüléséről tett kijelentések a külügyminiszter szerint azért is sértőek, mert Magyarországon az emberek demokratikus választáson mondhatják el, hogy mit gondolnak múltról és mit gondolnak a jövőről.

– Mi most már több mint 10 éve kormányzunk, 3 választást nyertünk meg egymás után. A magyar emberek mindig úgy választottak minket újra, hogy volt velünk tapasztalatuk, tudták, hogy mit akarunk, tudták, hogy mit csináltunk és mit fogunk csinálni, és ezzel együtt szavaztak nekünk bizalmat. Legutóbb éppen rekord többséggel – mondta Szijjártó Péter, akis szerint ha valaki a magyar demokrácia elmúlt 10 éves leépüléséről beszél, az a magyar emberek döntési képességét vonja gyakorlatilag kétségbe.