A kazahsztáni hatóságok bejelentették, hogy elfogadják a magyar, a thaiföldi és a mongol védettségi igazolványt, oltási útlevelet - derült ki az egészségügyi miniszterhelyettes, Erlan Kijaszov országos tisztifőorvos által szombaton kiadott rendeletéből.

A dokumentum értelmében az egészségügyi és járványügyi ellenőrző szervek a határátkelőhelyeken utasítást kapnak arra, hogy a három ország állampolgárait a védettségi igazolványok felmutatása mellett beengedjék Kazahsztánba. A rendeletben a hatóságok egyben szakmai ajánlásokat tettek a lakosság beoltására, valamint a vakcinák tárolására és szállítására. Kazahsztánban február elsején kezdődött el az oltási kampány az orosz Szputnyik V védőoltással. 

Április 26-ától megindult a koronavírus ellen helyben kifejlesztett vakcina, a KazVak beadása is. 

Emellett április végén a kazah Nemzeti Jóléti Alapítvány a kínai Sinopharm gyógyszeripari vállalattól egymillió adag HayatVax típusú védőoltást vásárolt. Ezenkívül június elején az országba érkezett a kínai Sinovac Biotech gyógyszeripari cég által gyártott CoronaVac védőoltás első félmilliós szállítmánya.

Kazahsztánban is érvényes a magyar védettségi igazolványFotó: Csudai Sándor - Origo

A koronavirus.gov.hu szerdán arról számolt be, hogy 

már tizenhárom országgal született megállapodás 

az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről - a Magyarországon használt valamennyi vakcinával történt oltás esetében -, valamint egymás állampolgárainak beengedéséről. Ezek az országok Bahrein, Ciprus, Csehország, Észak-Macedónia, Georgia, Horvátország, Moldova, Mongólia, Montenegró, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Törökország.