Mexikói elnök: Mind a hét vájár meghalt a beomlott szénbányában

Vágólapra másolva!
Az egy hete beomlott észak-mexikói szénbányában rekedt hét vájár egyike sem élte túl a szerencsétlenséget - közölte Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök helyi idő szerint pénteken.
Vágólapra másolva!

Az államfő sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az utolsó bányász holttestét csütörtökön hozták fel a felszínre.

Feltehetően a heves esőzések következtében vízbetörés okozta az omlást a Coahuila állambeli Múzquiz városban lévő kisebb méretű bányában június 4-én. A bányászok megfulladtak. A térségbeli bányák biztonsági hiányosságaira évek óta panaszkodnak az ott dolgozók.

A bányászok jogaiért küzdő Pasta de Conchos nevű szervezet szerint

elejét lehetett volna venni a szerencsétlenségnek.

A szervezet közölte, hogy már nyolc hónappal korábban figyelmeztettek a múzquizi és a térség más bányáiban uralkodó veszélyes állapotokra.

Az érintett tárnákat októberben egy vizsgálatot követően bezárták, de decemberben ismét kinyitották, miután Miguel Ángel Riquelme, Coahuila kormányzója szerint orvosolták a hiányosságokat.

Coahuila kisebb bányái közül számtalan ijesztően kezdetleges:

a járatokat rönkökkel támasztják ki, a bányászokat pedig szenesvödrökön engedik le az aknába, gépkocsimotorok által húzott sodronyok segítségével.

A szénbányák helyzete kulcsfontosságú a mexikói elnök számára, aki megígérte, hogy igazságot szolgáltat a balesetben meghalt bányászok családjainak, miközben szeretné növelni a kibányászott szén mennyiségét, hogy fedezze az erőművek szükségleteit.