Ukrajnában vasárnapra tovább csökkent az új koronavírusos fertőzöttek száma, kevesebb mint kilencszáz új beteget jegyeztek fel, a halálos áldozatok száma fele annyi lett az előző napiénak, alig haladta meg a harmincat.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 857 új esettel 2 223 558-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A növekmény több mint négyszázzal kevesebb a megelőző napiénál. A hallottak száma 33-mal 51 679-re emelkedett, míg a megelőző napon számuk 69 volt. Eddig 

2 127 337-en gyógyultak meg, közülük az elmúlt napban több mint 1500-an, 

az aktív betegek száma így tovább csökkent több mint nyolcszázzal, 44 542-re. Kórházba 684 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került, csaknem ugyanannyi, mint a megelőző napon, amikor 709-en kerültek kórházba.  A legtöbb új beteget, 114-et megint az ország legfertőzöttebb területének számító fővárosban, Kijevben jegyezték fel. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint az oltási kampány február 24-i kezdete óta eddig 1 459 374-en kapták meg valamely védőoltás első, 236 906-an a második dózisát. Szombaton 34 870 embert oltottak be. Ihor Kuzin országos tisztifőorvos a TSZN hírtelevízió vasárnap reggeli műsorában azt mondta: 

Ukrajna ősszel aligha fogja tudni elkerülni a járvány negyedik hullámát annak ellenére sem, hogy az egészségügyi tárca a nyár végéig mintegy ötmillió embert tervez beoltani 

- az ideiglenesen megszállt területeken élőket nem számítva - körülbelül 42 millió lakosú országban.

Koronavírus elleni oltás egy kijevi kórházbanForrás: AFP/Sergei Supinsky

Ezért a tisztségviselő szerint mindenképpen meg kell majd hosszabbítani az országos karantént, a nyári szezon alatt hozott könnyítések mellett pedig továbbra is fenn kell tartani a kötelező maszkviselés és a távolságtartás előírását a zárt nyilvános helyeken.  Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy az influenza és más felsőlégúti megbetegedések kevésbé terjednek el az őszi-téli időszakban, mint tavaly,  részben a lakosság beoltottságának köszönhetően, illetve annak, hogy többen már átestek a fertőzésen.