Már Bécsben is felbukkant a koronavírus delta variánsa

Ausztria, koronavírus illusztráció
A commuter wears an FFP2 protective face mask at the Karlsplatz underground station in Vienna on January 25, 2021, during the ongoing novel coronavirus (Covid-19) pandemic. - Austria has decided to impose from January 25 a social distancing rule of two meters between each person in public places, instead of one meter until now. Wearing FFP2 masks will now also be compulsory in stores and on public transport. (Photo by ALEX HALADA / AFP)
Vágólapra másolva!
A hétvégi nyolc alsó-ausztriai eset után Bécsben további 22 fertőzöttnél mutatták ki a koronavírus Delta nevű variánsát, közölte hétfőn az osztrák oe24 hírcsatorna.
Vágólapra másolva!

Az újonnan igazolt bécsi esetekből mindazonáltal jelenleg már csak öten betegek, hiszen a mutánsok beazonosítása minimum 10-14 napot vesz igénybe.

Mindegyikük külföldi utazásról tért vissza, és sokan közülük megfertőzték az egész családot.

Az egészségügyi hatóságok további 35 gyanús esetet vizsgálnak.

Az eredetileg Indiában felfedezett Delta variáns szakértők szerint 40-60 százalékkal fertőzőképesebb, mint az eredeti koronavírustörzs, illetve annak korábbi mutánsai. Éppen ezért Ausztria már április végén beutazási tilalmat rendelt el az Indiából érkező repülőgépekre, és ezt június elsejétől, a Delta variáns szigetországi terjedése miatt Nagy-Britanniára is kiterjesztette.

Terjed a Delta vírusvariáns Ausztriában Forrás: AFP/Alex Halada


Virológusok óva intenek, hogy

és felszólítanak arra, hogy mindenki legyen körültekintő a társas kapcsolataiban, és továbbra is tartsák be a még érvényben lévő járványügyi korlátozásokat, elsősorban a zárt terekben előírt maszkviselést.

Ausztriában az elmúlt 24 órában 112 embernél igazolták újonnan a vírusfertőzést, a járvány kezdete óta 648 732 pozitív esetet regisztráltak.

A kórházban ápoltak száma jelenleg 307, az intenzív kezelésre szorulók 99-en vannak. A fertőzés okozta betegség (Covid-19) szövődményeibe az elmúlt napon egy ember halt bele, a járvány halottainak száma ezzel 10 662-re emelkedett. A betegségből felgyógyultak száma 634 123.