Hétfőtől oltóbuszok segítik a koronavírus-elleni oltási kampányt Horvátországban, miután valamelyest csökkent az oltakozási hajlandóság az országban.

Vili Beros egészségügyi miniszter a sajtónak hétfőn úgy nyilatkozott: az újszerű oltással a házak küszöbéig viszik a vakcinát, hogy azok az emberek, akik a távolságok miatt nem tudtak vagy nem akartak oltakozni, most megtehessék.
A Covid-buszok előre megbeszélt időpontokban járják majd a megyék kisebb településeit, és meghatározott időt töltenek ott - tette hozzá.

Több nagyobb városban már előjegyzés nélkül is lehet jelentkezni az oltásra, az oltópontok pedig szombaton és vasárnap is nyitva vannak.
A valamivel több mint négymilliós Horvátországban eddig 1 413 933-an kaptak védőoltást, közülük 725 883-nak már a második adag vakcinát is beadták.
Ahhoz, hogy sikerüljön a kormány terve, és június végéig beoltsák a felnőtt lakosság felét, még legalább 280 ezer embernek kell megkapnia valamelyik vakcina első adagját.

Az elmúlt 24 órában 18 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta az új típusú koronavírusban megfertőződöttek száma elérte a 358 581-et. A vírus okozta Covid-19 szövődményeinek következtében 13-an haltak meg, ezzel a járvány halottainak száma 8152-re emelkedett. Kórházban jelenleg 404 beteget ápolnak, közülük 26-an vannak lélegeztetőgépen.

Beoltanak egy idős asszonyt a Pfizer-vakcinával a horvátországi PetrinjábanForrás: AFP/-


A szomszédos Szlovéniában hétfőre 24 új esetet jegyeztek fel, és ezzel a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma meghaladta a 256 ezret. Az elmúlt napon két beteg halt meg, így a járvány áldozatainak száma 4722-re emelkedett.

A koronavírusos betegek közül 134-en vannak kórházban, 42-en közülük intenzív osztályon.
A valamivel több mint kétmillió lelket számláló országban védőoltást eddig 765 204-en kaptak, közülük 546 868-an már a második adagon is túl vannak. Ez a felnőtt lakosság 44,3, illetve 31,7 százaléka. A kormány kedden várhatóan nem hosszabbítja meg a járványhelyzetet az országban, de komolyabb enyhítésekre nem lehet számítani.