Egy hónapon át tilos tömegrendezvényt tartani az orosz fővárost körülvevő Moszkva megyében a járványhelyzet romlása miatt - jelentette be Andrej Vorobjov, a régió kormányzója egy keddi tanácskozáson, miközben országos szinten ismét több mint 14 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak.

Vorobjov elmondta, hogy a régióban az elmúlt egy hét alatt csaknem a duplájára, 500-600-ról 800-950-re emelkedett a kórházba szállított új betegek száma. A mentőkhöz beérkező hívások száma eléri a 12 ezret a hétmillió lelket számláló régióban.

Fertőtlenítik a moszkvai Beloruszkij pályaudvart egy ideiglenesen felállított vírusvizsgálati pavilon mellettForrás: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Erősebb, mint az április-májusi fellobbanás

Szergej Szobjanyin, a mintegy 12,5 milliós Moszkva polgármestere egy kórházlátogatás során robbanásszerű növekedésről beszélt, rámutatva, hogy az elmúlt tíz nap alatt mintegy 80 százalékkal, a június 5-én mért 5245-ről 6-7 ezerre nőtt a napi új esetek száma a fővárosban. 

A súlyos állapotban kórházba szállított betegek száma 70 százalékkal emelkedett meg  ugyanebben az időszakban.

Beszámolója szerint a járvány mostani fellobbanása erősebb annál, mint amit 2020 áprilisában-májusában tapasztaltak. A helyzet súlyosbodása miatt a korábban polgármester június 20-ig kényszerszabadságot rendelt el a legtöbb moszkvai vállalat számára.

Szobjanyin kedden bejelentette, hogy a fővárosban négyezer ágyat készítettek elő pótlólagosan a koronavírusos betegek fogadására, tizenhatezerre növelve a fertőzöttek ápolására alkalmas kapacitást. Arra hívta fel a moszkvaiakat, hogy tanúsítsanak felelősségteljes magatartást, és oltassák be magukat.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő újságírónak elmondta, hogy a Kreml elégedetlen a lakosság átoltásának ütemével. Rámutatott, hogy Vlagyimir Putyin elnök, amikor csak módja van erre, a vakcina beadatására buzdít, ugyanakkor hozzátette, hogy a lakosság ösztönzésében a régiók vezetése illetékes, a helyi sajátosságok figyelembe vételével.

Moszkvában volt a legtöbb új eset

Oroszországban a keddi hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt egy nap alatt 14 185-tel 5 236 593-ra emelkedett.

Kedden a legtöbb új esetet Moszkvában (6805), Moszkva megyében (1135) Szentpéterváron (902), Nyizsnyij Novgorod megyében (192) és Voronyezs megyében (174) észlelték. 

A napi növekmény országos szinten kedden 0,26 százalék volt, az új esetek 15 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 291 169-re, a halálos áldozatoké 379-cel 127 180-ra, a felépülteké pedig 8597-tel 4 818 244-re emelkedett.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 143,3 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 253 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 583 781 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.