Robbanás volt helyi idő szerint kora reggel egy vegyi üzemben Illinois állam-beli Rocktonban - írja az ABC7Chicago.

A lakókat 1,5 kilométeres körzetében evakuálták, és 5 kilométeres körzetében mindenkinek  tanácsos maszkot viselnie.

Drónnal készült légi felvétel a sűrű fekete füsttel égő, felrobbant a Chemtool nevű vállalat vegyi üzeméről az Illinois állam-beli Rocktonban 2021. június 14-énForrás: MTI/EPA/Tannen Maury

Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy mi okozta a robbanást Chemtool nevű vállalat gyárában.

„A kutyám ma reggel nagyon ugatott, kimentem és észrevettem, hogy sok szomszédom kint van, és csak bámulnak, ekkor láttam meg a hatalmas füstöt,  – mesélte a környéken élő Laura Buffum. Később a szomszéd oda jött, és elmondta, hogy a vegyi üzem lángokban áll, és a rendőrség azt javasolja, hogy mindenki hagyja el a környéket.

Laura Buffum és családja illinois-i Rockton közelében lévő Chemtool vegyi üzem füstjét látták. A gyártól északra fekvő városból sokakat kötelezően evakuáltak, az iskolában kaptak menedéket.

A tűz miatt hatalmas füst borította be a környéket, helyi idő szerint reggel 7 óta ég.  A környező városok tűzoltói a helyszínre rohantak, hogy segítsenek a tűz oltásában. Az oltásban jelenleg 40-45 kapitányság vesz részt, azonban egyelőre nem sikerült megfékezni a lángokat.

Szakértők szerint a tűz akár napokig is éghet.

Megpróbáltuk eloltani a lángokat, de kudarcot vallottunk. A tűzoltók biztonsága, valamit az személyzet biztonsága visszaléptünk - mondta Kirk Wilson, a Rockton tűzoltóság parancsnoka.

A hatalmas füst 65 kilométer távolságból is jól látszik.

Chemtool ipari kenőanyagokat gyárt - közölték a tisztviselők. Az üzemből mindenki megvan - tették hozzá tisztviselők.

Mintegy 70 alkalmazottat menekítettek ki a tűzoltók megérkezése előtt. Senki nem sérült meg komolyabban, de könnyebb sérülések akadtak - mondta Wilson.

A potenciálisan mérgező vegyületek, például az ólom, a nitrogén és a kénsavak táplálják a lángokat, és akadályozzák az oltást.

A térség levegőminőség-elemzése azt mutatja, hogy a talaj szintjén nincs veszély a levegő minőségére - mondta Wilson. Az elővigyázatosság érdekében azonban a tűzoltók tisztviselői úgy vélték, hogy a legjobb a területet kiüríteni.

Bár aggódnak a közeli folyóba tisztaságáért, mégis úgy gondolják, hogy a legjobb, ha hagyják, hogy az égéstermékek leégjenek.