Pontosan 34 évvel ezelőtt gyilkolták meg egy nappal a hatodik születésnapja után Teresa Cormackot. A kislány holttestét egy héttel később találták meg egy strandon. Ott, a kis holtteste mellett ígérte meg Brian Schaab nyomozó, hogy megtalálja a gyilkosát. Ehhez 15 év kellett és a tudomány fejlődése, aminek segítségével DNS-minta alapján beazonosították a kegyetlen gyilkost, Jules Mikust.

1987. június 19-én reggel a hatéves Teresa Cormack azt mondta az édesanyjának, hogy nem szeretne iskolába menni. Végül mégis elindult. Egy nappal korábban tartották a szülinapját, ahol a kedvenc ételeivel és rengeteg ajándékkal köszöntötték őt a testvérei és a barátai. A nehezen induló reggelen még nem tudták, hogy akkor megy el otthonról Teresa utoljára.

Felkapott egy óriási piros esőkabátot és gyalog indult a nem messze lévő iskolába.

A kislány sosem érkezett meg, reggel 9 óra körül eltűnt az új-zélandi városból, Napierből.

Egy hétig semmit sem tudtak róla, amíg az eltűnése utáni nyolcadik napon, egy kutyáját sétáltató nő rá nem talált egy fa tövében a holttestére egy strandon, Napiertől 16 kilométerre.

A boncoláskor kiderült, hogy a hatéves kislányt meggyilkolták. Sőt, meg is erőszakolták, mielőtt megfojtották.

Teresa holttestén 3 szál szeméremszőrzetet és ondót is találtak, de abban az időben még nem volt elég fejlett a DNS azonosítás, ezért nem tudták ezek alapján kideríteni pontosan, hogy ki ölte meg a kislányt. Az ügyön dolgozó Brian Schaab nyomozó megfogadta, hogy kideríti, ki ölte meg Teresát. Több gyanúsított is felmerült, köztük Jules Mikus, aki már tinédzserként szexuális bűncselekményeket követett el és arról is tudtak a rendőrök, hogy Napierbe költözött.

Állítása szerint apja gyerekkorában molesztálta, a szomszédok ijesztőnek és erőszakosnak írták le Jules apját, anyjáról pedig azt mondták, hogy őrült volt. A rendőrök nyál- és vérmintát vettek tőle, de mivel a férfinek volt alibije az elrablás feltételezett időpontjára, kizárták a gyanúsítottak közül. 1998-ban újra megnyitották az ügyet és új laborvizsgálatokat végeztek, akkor már az Egyesült Államokban. A genetikai-ujjlenyomat fejlődésének köszönhetően 2001-ben, a holttesten talált mintát újra megvizsgálták új-zélandi kutatók, és megállapították a gyilkos DNS-profilájt, egy spermaminta alapján. Annak ellenére, hogy megvolt a gyilkos DNS-profilja, a letartóztatás nem történt meg azonnal.

Egyre szűkült a gyanúsítottak listája, összesen 845 vérmintát vettek, majd egy évnyi vérvizsgálat után, 2002. február 22-én egyezést találtak az ondó- és egy vizsgált vérminta DNS-profilja között.

A minta Jules Mikusé volt.

2002. február 26-án, Teresa Cormack halála után 15 évvel a rendőrség letartóztatta a gyilkosságért Mikust. A férfi a tárgyalásán ártatlannak vallotta magát, de az esküdtszék bűnösnek találta emberrablás, nemi erőszak és gyilkosság vádjában. A gyilkosságért életfogytiglani börtönre ítélték, nemi erőszakért és emberrablásért pedig egyenként 14 évre. Jules Mikus a kiszabott büntetés letöltése közben, agydaganatban halt meg 2019. december 6-án.

Felhasznált források:

https://murderpedia.org/male.M/m/mikus-jules.htm

https://www.nzherald.co.nz/nz/teresa-cormacks-killer-jules-mikus-dying-from-brain-tumour-in-prison/MG7QEW2YB34W3A73JHAGPSSA6M/