Szinte hihetetlen, de a Transzfogarasi út június közepén is képes szibériai állapotokat idézni Erdély határán - írja a Főtér kolozsvári hírportál.

Azt írták, nem irigyelik a Brassó megyei közútkarbantartó munkatársait, akiknek így, június közepén éppen az a dolguk, hogy eltakarítsák a havat az Erdélyt Dél-Romániával összekötő Transzfogarasi útról.

A Transzfogarasi út kanyarulatai a lanovkából nézveForrás: Origo

A festői tájakon átkígyózó hegyvidéki útszakaszon ugyanis még az átlagoshoz képest is durva vastagságú hóréteg keletkezett. 

A hét-nyolc métert is elérheti a hófal magassága. 

A hókotrók keményen dolgoznak. Hozzáteszik, hogy ez egyelőre sziszifuszi munkának tűnik, ugyanis a hó még a hét elején is szépen hullott.

Mint írták, talán a beígért kánikula majd az útkarbantartók segítségére lesz, a cél ugyanis az, hogy  július elsejére megtisztítsák az utat, és megnyissák a forgalom előtt. 

A Transzfogarasi út ugyanis nincs egész évben nyitva. A téli időszakra - amely abban a magasságban júliusig tart - lezárják a forgalom elől.

A hivatalosan 7C jelzésű országút a Fogarasi-havasok központi részén keresztül észak-déli irányban köti össze Alsóárpás és Curtea de Arges településeket. Az 1970-es években építették, 90 km hosszú. 2042 méteres magasságig vezet fel, majd egy alagúton halad át a főgerinc alatt. Összesen 578 hídja és viaduktja, valamint 5 alagútja is van. 

A Transzfogarasi út északi fele a Bilea-völgyben, a Bilea-tóvalForrás: Origo

Az út lavinaveszély miatt csak nyáron van nyitva.  A hóviszonyoktól függően októberben vagy novemberben lezárják és csak június elején, közepén nyitják meg újra. 

A hivatalos nyitvatartás július 1-től november 30-ig tart. 

Már ha az időjárás is úgy akarja.