Véget ért az orosz-amerikai csúcs

LAVROV, Szergej; BIDEN, Joe; BLINKEN, Antony; PUTYIN, Vlagyimir
Antony Blinken amerikai külügyminiszter, Joe Biden amerikai, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter (b-j) a Genfi-tó partján található La Grange-villában rendezett csúcstalálkozón 2021. június 16-án.
Vágólapra másolva!
Véget ért Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdai csúcstalálkozója Genfben - közölte a Fehér Ház. Visszatér állomáshelyére a washingtoni orosz és a moszkvai amerikai nagykövet - jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök az amerikai hivatali partnerével, Joe Bidennel lefolytatott szerdai genfi csúcstalálkozót követően. Sajtótájékoztatóján az orosz elnök azt is mondta, hogy Biden egyetértett azzal, hogy az ukrajnai rendezés alapját csakis a minszki megállapodások képezhetik.
Vágólapra másolva!

A vezetők órákon át tanácskoztak a Villa La Grange-ban.

A megbeszélések két ülésben zajlottak.

Az első, körülbelül 93 percig tartó, szűkkörű tanácskozáson az elnökökön kívül Szergej Lavrov orosz, illetve Antony Blinken amerikai külügyminiszter, valamint tolmácsok vettek részt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter, Joe Biden amerikai, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Genfi-tó partján található La Grange-villában rendezett csúcstalálkozón 2021. június 16-án. Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Mecel

A második, kibővített körben zajló, mintegy 65 perces megbeszéléshez több orosz és amerikai tisztségviselő csatlakozott.

Putyin és Biden külön tartják meg sajtótájékoztatójukat, előbb az orosz elnök nyilatkozott a sajtónak.

Joe Biden amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök a Genfi-tó partján található La Grange-villában rendezett csúcstalálkozójukon 2021. június 16-án. Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Mihail Mecel

Visszatér állomáshelyére a washingtoni orosz és a moszkvai amerikai nagykövet

- jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök az amerikai hivatali partnerével, Joe Bidennel lefolytatott szerdai genfi csúcstalálkozót követően.

Putyin elmondta, hogy a két külügyminisztérium széleskörű tárgyalásokat indít. A felek megállapodtak, hogy konzultációkat kezdenek a kiberbiztonságról is.

Putyin a tárgyalásokat konstruktívnak nevezte, amelyeken nem volt ellenséges a hangulat.

Közölte, hogy a felek igyekeztek megérteni egymás álláspontját.

Putyin szerint Biden egyetértett azzal, hogy az ukrajnai rendezés alapját csakis a minszki megállapodások képezhetik.

Azt is mondta, hogy az ukrán NATO-tagság kérdéséről csak érintőlegesen esett szó.

Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtóértekezletet tart a Joe Biden amerikai elnökkel lefolytatott csúcstalálkozót követően a Genfi-tó partján található La Grange-villában 2021. június 16-án. Forrás: MTI/EPA/Keystone/Denis Balibouse

Vlagyimir Putyin azt is mondta: kielégítette az a magyarázat, amelyet amerikai hivatali partnere telefonon adott az őt illető durva kijelentéseire. Joe Biden annak az április 13-i beszélgetésnek az alkalmával tett javaslatot a csúcstalálkozóra is.

Ezt Putyin jelentette ki a Bidennel folytatott szerdai genfi találkozóját követően.

Mint emlékezetes, Biden egy márciusi televíziós interjúja során igenlően válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e az orosz vezetőt.

A gyilkos kifejezéssel kapcsolatban Putyin a szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Egyesült Államok minden nap megöl valakit, és egy csapással százakat ölt meg Afganisztánban.

Alekszej Navalnijról azt mondta: tudatosan viselkedett úgy, hogy őrizetbe vegyék.

Putyin szerint Navalnij - akit csak "kétszer elítélt személyként" és "állampolgárként" emlegetett - szándékosan sértette meg a törvényt azzal, hogy a felfüggesztett börtönbüntetése alatt nem jelentkezett a rendőrségi ellenőrzésen, és tudatosan tért haza külföldről úgy, hogy tudta: körözést adtak ki ellene.

Elmondta, hogy Navalnij ügye Biden kezdeményezésére került szóba a csúcson. A "külföldi ügynöknek" minősített szervezetekkel kapcsolatban rámutatott, hogy Oroszországot az Egyesült Államokban hivatalosan ellenségnek minősítették, ezért Moszkva így ítéli meg az amerikaiak által támogatott orosz politikai szervezeteket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök sajtóértekezletet tart a Joe Biden amerikai elnökkel lefolytatott csúcstalálkozót követően a Genfi-tó partján található La Grange-villában 2021. június 16-án. Forrás: MTI/EPA/Keystone/Denis Balibouse

Putyin és Biden: egy nukleáris háborúnak nincsenek győztesei

Egy nukleáris háborúnak nincsenek győztesei - szögezte le Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök a szerdai genfi csúcstalálkozón a hadászati stabilitásról kiadott közös közleményben.

Ma megerősítjük elkötelezettségünket azon elv mellett, hogy a nukleáris háborúnak nem lehetnek győztesei, és ilyen háborút soha nem szabad kirobbantani

- hangsúlyozta a Kreml sajtószolgálata által ismertetett kommüniké.

A közlemény szerint két ország nukleáris fegyverzetellenőrzés iránti elkötelezettségének bizonyítéka a hadászati támadófegyverek korlátozásáról megkötött Új START-szerződés közelmúltbeli meghosszabbítása.

E célok elérése érdekében Oroszország és az Egyesült Államok hamarosan átfogó kétoldalú párbeszédet indít a stratégiai stabilitásról, amely érdemi és erőteljes lesz

- olvasható a dokumentumban.

Vlagyimir Putyin orosz (b) és Joe Biden amerikai elnök a Genfi-tó partján található La Grange-villa előtt 2021. június 16-án. Forrás: MTI/AP/Patrick Semansky

Biden: az Egyesült Államok válaszol az alapvető érdekei ellen irányuló valamennyi lépésre

Joe Biden amerikai elnök genfi csúcstalálkozójukon tájékoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnököt arról, hogy az Egyesült Államok válaszol minden lépésre, amely Washington vagy szövetségesei alapvető érdekei ellen irányul. Ezt Biden mondta el a szerdai találkozót követő sajtóértekezletén.

Az elnök hozzátette:

hangsúlyozta Putyin előtt, hogy továbbra is megingathatatlanul elkötelezett Ukrajna szuverenitása mellett.

Biden az emberi jogok helyzetéről is tárgyalt az orosz államfővel. Kiemelte: ezekben az esetekben nem arról van szó, hogy politikája Oroszország ellen irányul, hanem az amerikai nép identitásáról.

- nyilatkozta Joe Biden.

Az amerikai elnök a csúcstalálkozót követő sajtóértekezletén továbbá elmondta: jelezte Vlagyimir Putyin orosz államfőnek, hogy bizonyos kritikus infrastruktúrák érinthetetlenek, legyen szó kibertámadásról vagy egyébről.

Biden hozzátette:

átadott az orosz vezetőnek egy listát 16 meghatározott létesítményről, amelyek az energiaszektortól a vízellátásig terjedtek.

Moszkva és Washington úgy döntött, hogy a hackertámadások miatti aggodalmak eloszlatása érdekében konzultációkat kezdenek a kiberbiztonságról. Az egyeztetések célja egyebek között a konkrét esetek megbeszélése, és a tabunak számító célpontok meghatározása lesz.

Nagy a deficit az orosz-amerikai kapcsolatokban

A Szovjetunió idején sem volt akkora deficit a Moszkva és Washington közötti kapcsolatokban és párbeszédben, mint most - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a TASZSZ hírügynökségnek Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök csúcstalálkozóját megelőzően. Peszkov rámutatott: ez a deficit épp akkor jelentkezik, amikor "a világban növekszik a konfliktuspotenciál".

- nyilatkozott.

A szóvivő a kétoldalú kapcsolatok - köztük az Egyesült Államokban lefoglalt orosz diplomáciai ingatlanok ügye - mellett olyan globális kérdéseket nevezett meg a szerinte "nem könnyűnek ígérkező" tárgyalások témái között, mint a regionális konfliktusok, a leszerelés, a stratégiai stabilitás, a fegyverzetellenőrzés problémái, valamint az éghajlatváltozás.

A Pervij Kanal állami televíziónak nyilatkozva Peszkov azt mondta,

Ezt a szóvivő "új elemnek" minősítette. "Korábban ilyen kijelentések nem hangzottak el" - mondta a szóvivő. Közölte, hogy az orosz elnök szükség esetén kifejti a kérdéssel kapcsolatos álláspontját.

Vörös vonalak

"Putyin mindig világosan fogalmazza meg, hogy mi jelenti a vörös vonalakat, az Oroszországi Föderáció számára" - hangoztatta a szóvivő. Peszkov szerint önmagában is pozitív eredménynek tekinthető, hogy a találkozó létrejött. Kedvező jelnek nevezte, hogy a csúcsot megelőzően Washington lágyított a retorikáján, de rámutatott, hogy megmaradtak benne a feltartóztatás politikájának felhangjai.

Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes a csúcs helyszínén, a találkozót megelőzően azt mondta, hogy Oroszország és az Egyesült Államok számára elérkezett az a pillanat, amikor el kell mozdulni a nagyobb kölcsönös megértés felé. Azt mondta, hogy az orosz diplomáciai tárca ebben a szellemben fog tevékenykedni. Rjabkov szerint az orosz küldöttség pozitív munkahangulatban állt hozzá a tárgyalásokhoz. Kifejezte reményét, hogy

a feleknek sikerül majd egyeztetett jelzést adniuk a hadászati stabilitás és az erről való tárgyalás folytatásának ügyében.

"Az amerikaiaknak nem szabad abba a tévedésbe esniük, hogy bármilyen nyomásgyakorlással vagy verbális trükkel meg tudják változtatni elvi álláspontunkat az ismert kérdésekben" - hangoztatta. Mint mondta, az orosz fél minden kérdésről hajlandó tárgyalni. A külügyminiszter szerint a felek egymás fogva tartott állampolgárainak kicseréléséről nem tárgyalnak, Moszkva szerint ugyanis csakis az őrizetes személyek átadásáról lehet szó, az Európa Tanács vonatkozó, 1983-ban megkötött vonatkozó egyezménye alapján.

Peszkov korábban nem zárta ki annak lehetőségét, hogy