A Victoria Secretet is elérte a radikális baloldali „szemléletváltás". Ennek jegyében lecserélik az eddigi, „Angyaloknak" nevezett fotómodelljeiket és helyettük LMBTQ-, illetve BLM-aktivistákat, transzokat, migránsokat, továbbá plus size modelleket fognak alkalmazni. A bejelentést még a baloldali New York Times is értetlenkedve fogadta.

A Victoria Secret (VS), az Egyesült Államok és a világ egyik legismertebb fehérnemű márkája, illetve divatháza bejelentette, hogy szakítva eddigi hagyományával és a feltűnően csinos fotómodelljeivel (akiket a márka és közönsége egyszerűen „Angyaloknak" hívott), ezentúl olyan fehérnemű- és fürdőruha-modelleket alkalmaz majd reklámkampányaiban, akik nem a külsejük alapján érdemelnek elismerést, hanem az élet más területén elért sikereik miatt – hívja fel rá a figyelmet a konzervatív The Blaze TV.

A neves fehérnemű márka új arcai között lesz például Megan Rapinoe, amerikai női futballsztár, az amerikai LMBTQ-közösség hangos szószólója és közismert Black Lives Matter (BLM)-aktivista, aki nemrégiben hosszú esszében szólalt fel az ellen a 25 amerikai állam ellen, amely nem engedélyezi (vagy egyenesen tiltani fogja) a transznemű nők részvételét a versenysportokban.

Megan Rapinoe sportoló, radikális baloldali aktivistaForrás: Getty Images/2021 Brad Smith/ISI Photos

Az új VS modellek között kapott szerepet a 17 éves kínai származású síelő, Eileen Gu, a 44-es konfekció méretű Paloma Elsesser, akit a „sokszínűség és egyenlőség" élharcosaként ismert meg Amerika, az indiai színésznő, Priyanka Chopra Jonas, a brazil transznemű modell: Valentino Sampaio, a dél-szudáni migráns Adut Akech, és Amanda de Cadenet, a transznemű nők és a nembináris (azaz sem nem nő, sem nem férfi) emberek foglalkoztatásáért harcoló mozgalom, a #Girlgaze megalapítója.

Paloma Elsesser plus size modellForrás: Getty Images via AFP/Dimitrios Kambouris

Martin Waters, a Victoria Secret korábbi nemzetközi részlegért felelős igazgatója – aki jelenleg a vállalat új vezérigazgatója – kifejtette, hogy 

a Victoria Secret arculatváltáson megy át. A világ változik, hát nekünk is változni kell. Véget vetünk annak a korszaknak, amikor azt mutatjuk meg, amit a férfiak szeretnének látni. Azt kell képviselnünk, amit a nők szeretnének – indokolta a drasztikus változást a vállalatvezető.

Adut Akech dél-szudáni származású modellForrás: Getty Images/2020 Peter White/Peter White

Az arculatváltásra azonban a nők nem pontosan úgy reagáltak a közösségi médiákban, ahogy a Victoria Secret remélte. Az oldalakat elárasztották a cinikus megjegyzések, „hogyan romboljunk le egy közkedvelt világmárkát", „Isten nyugosztalja a Victoria Secretet", „Máris felírhatjuk a Victoria Secretet a 2022-ben garantáltan csődbe ment vállalatok listájára".

Valentina Sampaio brazil transznemű modellForrás: Getty Images/2021 Alberto E. Rodriguez/Alberto E. Rodriguez

Egy nő pedig összefoglalta a márka vásárlóinak véleményét: A férfiak az >>Angyalokat<< szeretnék nézegetni. Mi nők pedig úgy szeretnénk kinézni a VS méregdrága fehérneműiben, mint az >>Angyalok<<, akiket a férfiak nézegetnek. Megan Rapinoe-nak pedig nincs helye ebben a történetben.

A történet érdekessége, hogy az LMBTQ-közösségek legnagyobb támogatója, a baloldali The New York Times is felteszi a kérdést: vajon megveszik-e a nők ezt az arculatváltást?