Sürgősségi rendelettel teszi lehetővé a román kormány, hogy az emberekre veszélyes, agresszív medvéket az engedélykéréstől számított 24 órán belül kilőjék. Ezt csütörtökön jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter - írta a Maszol erdélyi hírportál.

Tánczos Barna a Digi24-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy mára már a romániai medvepopuláció minden kétséget kizáróan túlszaporodott. 

Szerinte ezek a vadállatok nem azért okoznak egyre gyakrabban kárt a gazdaságokban, mert az ember kiszorította őket a természetes élőhelyükről.  

Tánczos Barna román környezetvédelmi miniszterFotó: Adrián Zoltán - Origo

Szerintem senki sem tudja bebizonyítani, hogy azokban a megyékben, ahol öt év alatt több mint ezer medvetámadás történt, a tízszeresére nőtt a letarolt erdőterület, vagy a kitermelt famennyiség. A medvepopuláció az ember beavatkozása nélkül természetes módon szaporodik. Ez az állatfaj csúcsragadozó, és nagyon jól érzi magát a romániai erdőkben  - jelentette ki a miniszter.

Csütörtök virradóra medvék törtek be egy tusnádfürdői panzióba és kisboltba is, ahol komoly anyagi károkat okoztakForrás: FACEBOOK/HARGITA MEGYEI RENDŐRSÉG

Tánczos Barna szerint ezzel magyarázható, hogy az elmúlt 5 évben a tízszeresére nőtt a 112-es segélyhívó számon jelentett medvetámadások száma. Ez idő alatt több ezer háziállatot pusztítottak el a nagyvadak, ám a határozott hatósági fellépést korlátozzák a jelenlegi jogszabályok. 

Éppen ezért a kormány úgy módosítaná a törvényt, hogy lehetségessé váljon az azonnali beavatkozás az emberi élet védelmében  - mondta a miniszter, aki hozzátette : a készülő törvénytervezet szerint, ha egy településen gondokat okoz egy medve, a probléma jelzésétől számított 24 órán belül a helyszínre megy egy csendőrökből és vadászokból álló csoport. Ők felmérik a helyzetet, és a fokozatosság elvét követve járnak el.

Egy tusnádfürdői családi ház pincéjében garázdálkodott pár hete este egy nagyvadForrás: MTI

Ha a gondokat okozó medve első alkalommal jár az adott településen, akkor elkergetik. Ha az állat visszatérő vendég, akkor elaltatják és más vidékre szállítják. Ha pedig emberre veszélyes, támad és agresszív, akkor kilövik 

- magyarázta az eljárást Tánczos Barna, emlékeztetve arra, hogy a jelenlegi törvényt betartva akár több hónap is eltelhet a medveprobléma jelzése, és a hatósági beavatkozás között.

A tárcavezető elmondta: 

a román kormány sürgősségi rendelettel módosítja majd a törvényt júliusban. 

IllusztrációForrás: Youtube/Transylvanian Wildlife Project

Jelenleg a minisztérium szakemberei az új törvény tervezetén dolgoznak, amely várhatóan jövő héten ölt végső formát. Nem hajtóvadászatot akarunk indítani a medvék ellen, csak azonnali veszély elhárítását lehetővé tevő beavatkozást akarjuk szabályozni  - hangsúlyozta a román környezetvédelmi miniszter.